2 libabröd, gärna torra
½ kg goda, mogna tomater
1 gurka
2 knipplökar
1 romansallad
1 kruka persilja
½ kruka mynta
1 knippe portlak (kan uteslutas eller ersättas av ängssyra)
1 ricotta
DRESSING
4 vitlöksklyftor
1 tsk sumak
2 tsk torkad mynta
1 tsk salt
1 citron
½-1 dl olivolja
1. Börja med brödet, om brödet är färskt kan du låta det lika framme ett tag. Riv brödet i lite olika storlekar. Sätt en stekpanna på hög värme och häll i rätt mycket olivolja, stek brödet i omgångar och låt det rinna av på hushållspapper.
2. Fortsätt med dressingen, pressa vitlöksklyftorna och blanda med resten av ingredienserna, blanda i så mycket olja du vill ha. Enklast är att ha ner allt i en glasburk, skruvar på locket och skakar ordentligt!
3.. Skär tomaterna i stora munsbitar, skala gurkan men lämna kvar lite strimlor, skär gurkan i cm-tjocka halvmånar och skiva löken tunt. Lägg allt i en skål. Repa myntan och riv i mindre bitar om bladen är stora, hacka persiljan grovt, gör likadant med portlaken. Lägg med grönsakerna.
4. Skiva eller riv romansalladen i munsbitar, lägg även detta till det andra. Lägg teskedsstora klickar av ricottan i salladen.
5. Häll över dressingen och blanda om försiktigt. Toppa med brödbitarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar