onsdag 7 april 2010

Frukostägg i tomatsås

Så här kan man göra om man har lite god tomatsås över i kylskåpet! Eller så får man göra en ny, jag gör en döenkel version som passar lika bra på pizza, till köttbullar eller lägga färs i eller till skaldjur, ett grundrecept alltså som kan varieras i evigheter!

TOMATSÅS THE SIMPLE WAY
500g krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
1 msk olivolja
lite socker eller honung
salt
svartpeppar
färsk, hackad kryddgrönt tex. basilika, persilja, oregano, timjan, koriander, mynta
ev. en klick smör
ev. lite vin
ev. chili
ev. kanel

1. Häll tomaterna i en kastrull med oljan, honungen, oreganon och pressa i vitlöken. Mal ett par varv på svartpeppar och ha i en halvtesked salt.
2. Låt koka upp och puttra i en halvtimme eller längre. Smaka av och rör ner smöret om du vill ha i det och mixa såsen om du vill ha den slät. Rör valfri hackad krydda!

Om man vill så har man också i en skvätt vin, kanel eller chili beroende på vad för smak man vill ha, skippa eller byt ut oreganon om du vill det!

HUEVO POMODORO 1 port
1 ägg
1-2 dl tomatsås
ca 50 g ost, riven eller skuren i tunna bitar
smör/olja

1. Sätt en liten panna med medelhög värme och lägg i en klick smör eller lite olja när pannan är varm.
2. Knäck i ägget, när vitan har stelnat på undersidan men fortfarande inte stelnat på ovansidan så häller du på tomatsåsen, spä med lite vatten om det ser torrt ut.
3. Fördela osten över allt, dra ner värmen till den lägsta markeringen och lägg på ett lock. Färdigt när osten har smält och beroende på hur kokt du vill ha gulan.

Inga kommentarer: