måndag 10 maj 2010

Den snabba salladen

Syster hittade två bitar ryggbiff för 30 kronor med kort bäst före datum som blev till salladen jag redan har mobilbloggat, på Annikas begäran kommer "receptet". Prova, det blev gott, riktigt gott, i sommar blir det vin till, plastflasksvin. Om sommaren någonsin behagar dyka upp.


STEAKSALLAD 2 port
ca 400 g ryggbiff
1 pkt röd mangold
1 pkt god fetaost
½ gul lök

VITLÖKSCITRONETTE
1 vitlöksklyfta
1-2 tsk dijonsenap
½ citron, saften
3 msk olivolja
salt
svartpeppar


1. Ta fram ryggbiffen ur kylskåpet och börja sedan med dressingen, pressa eller riv vitlöksklyftan och blanda med resten av ingredienserna i en burk med tätslutande lock och skaka om ordentligt, smaka av.
2. Skölj mangolden och slunga den för bäst resultat, låt den rinna av riktigt ordentligt i durkslag annars.
3. Torka av köttbitarna, salta, peppra och smörj med lite olja. Stek dem hastigt, i en riktigt het grillpanna*, i en till två minuter på varje sida så att de får fina grillränder och ordentligt med färg. Ta av från värmen och låt köttet vila 10 minuter.
4. Skiva löken riktigt tunt och blanda med mangolden i en skål, smula över fetaosten och blanda försiktigt.
5. Skiva köttet i tunna skivor och lägg på salladen, häll över citronetten, servera med smörade brödskivor**.

* Om det någonsin blir sommar så ska man självklart använda grillen, superenkelt att göra salladen i förväg utan dressingen och ta med sig på picnincen innan man grillar köttet!
**Mitt egna surdegsbröd! Jag glömde förstås saltet och det som skulle bli en Levain med stora luftiga hål blev mer kompakt och ja, kompakt men väldigt gott!

2 kommentarer:

Annika sa...

Man tackar! Mat helt i min smak.

Fröken Dill sa...

Mmmmmmm, enkelt och gott! Perfekt!
Tycker fröken Dill