1 kg urbenad kycklinglårfilé
1 lime, saften
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliflingor
½ färsk röd chili, tunt skivad
1 msk mald korianderfrö
1 msk spiskummin
1 tsk salt
2 msk rapsolja
svartpeppar
GRYTAN
3 paprikor i valfria färger
2 gula lökar
1 burk blandade bönor
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
1½ msk spiskummin
1 msk korianderfrö
1 tsk chiliflingor
1 kycklingbuljongtärning
svartpeppar
rapsolja
Ugnsvärme: 200 grader
1. Göra en marinad genom att blanda tequilan med koriander, spiskummin, chili, limesaft, vitlök, salt, chiliflingor, några varv på pepparkvarnen och oljan. Häll marinaden över kycklingen och se till att allt täcks av marinaden, låt stå minst 30 minuter. Sätt på ugnen och fortsätt med grytan.
2. Strimla paprikan och skär löken i båtar. Häll av bönorna men de behöver inte sköljas.
3. Stek paprikan och löken i omgångar i oljan på högvärme, löken ska mjukna och bli lite mörkbrun utan att brännas, paprikan kan få fina svarta blåsor och ska mjukna. Lägg över de stekta grönsakerna i en skål så länge.
4. Dra pannan av värmen och häll i koriander, spiskummin och chiliflingor, rosta kryddorna lätt i den varma pannan och tillsätt tomatpurén och buljongtärningen.Sätt tillbaka pannan på värmen och häll på en skvätt olja, rör hastigt tills tomatpurén ändrar färg och blir mörkröd.
5. Tillsätt bönorna och fortsätt röra runt ca två minuter, sen paprikan och löken, skjutsa runt allt lite och häll på tomaterna och nån deciliter vatten. Låt nu grytan puttra på svag värme ca 30 minuter.
7. Smaka av grytan, salta, peppra och tillsätt eventuellt mer koriander eller spiskummin eller chili för den delen. Lägg kycklingen i grytan ovanpå allt, låt den bli varm om den har stått ute ett tag. Klart!
Servera med knaperstekt bacon, gräddfil, salsa, ost, avokado eller vad du tycker skulle passa till.
OBS! OBS! OBS! Grytan är precis lika god utan kycklingen, byt ut buljongen och vips så har du en jättebra vegetariska gryta till texmexkvällen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar