måndag 17 maj 2010

Pollo encebollada-gryta

Igår specialkomponerade jag en Mexikoinspirerad middag åt min kompis Elin, det blev en kycklinggryta med bönor, paprika och lök, jordig spiskummin och parfymerad koriander med hetta från färsk och torkad chili. Den inspirerades av Carne encebollada som är en mexikansk rätt där stekt nötkött blandas med stekt paprika och lök, äts med tortilla osv, en favorit sen barndomen som är så enkel att tillreda att det är löjligt, googla det eller titta här för en variant. Till grytan serverades fetaost, avokado, den här salsan nu med färsk ramslök, gräddfil och krispig bacon. Ännu ett mästerverk, är för hungrig för falsk ödmjukhet, ikväll ska jag göra surdegspizza, japp ni hörde rätt, surdegspizza!

POLLO ENCEBOLLADAGRYTA 6 port
1 kg urbenad kycklinglårfilé
1 lime, saften
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chiliflingor
½ färsk röd chili, tunt skivad
1 msk mald korianderfrö
1 msk spiskummin
1 tsk salt
2 msk rapsolja
svartpeppar

GRYTAN
3 paprikor i valfria färger
2 gula lökar
1 burk blandade bönor
1 burk krossade tomater
½ dl tomatpuré
1½ msk spiskummin
1 msk korianderfrö
1 tsk chiliflingor
1 kycklingbuljongtärning
svartpeppar
rapsolja

Ugnsvärme: 200 grader

1. Göra en marinad genom att blanda tequilan med koriander, spiskummin, chili, limesaft, vitlök, salt, chiliflingor, några varv på pepparkvarnen och oljan. Häll marinaden över kycklingen och se till att allt täcks av marinaden, låt stå minst 30 minuter. Sätt på ugnen och fortsätt med grytan.
2. Strimla paprikan och skär löken i båtar. Häll av bönorna men de behöver inte sköljas.
3. Stek paprikan och löken i omgångar i oljan på högvärme, löken ska mjukna och bli lite mörkbrun utan att brännas, paprikan kan få fina svarta blåsor och ska mjukna. Lägg över de stekta grönsakerna i en skål så länge.
4. Dra pannan av värmen och häll i koriander, spiskummin och chiliflingor, rosta kryddorna lätt i den varma pannan och tillsätt tomatpurén och buljongtärningen.Sätt tillbaka pannan på värmen och häll på en skvätt olja, rör hastigt tills tomatpurén ändrar färg och blir mörkröd.
5. Tillsätt bönorna och fortsätt röra runt ca två minuter, sen paprikan och löken, skjutsa runt allt lite och häll på tomaterna och nån deciliter vatten. Låt nu grytan puttra på svag värme ca 30 minuter.
6. Lägg lårfiléerna i en ugnsform eller på en bakplåtpappersklädd plåt och stek kycklingen 20-30 minuter, det beror ju på vad du har för ugn! Kolla kycklingen med kniv eller termometer (72 grader).
7. Smaka av grytan, salta, peppra och tillsätt eventuellt mer koriander eller spiskummin eller chili för den delen. Lägg kycklingen i grytan ovanpå allt, låt den bli varm om den har stått ute ett tag. Klart!


Servera med knaperstekt bacon, gräddfil, salsa, ost, avokado eller vad du tycker skulle passa till.

OBS! OBS! OBS! Grytan är precis lika god utan kycklingen, byt ut buljongen och vips så har du en jättebra vegetariska gryta till texmexkvällen!

Inga kommentarer: