tisdag 11 maj 2010

Mákos és Diós Kalács

Är en kaffelängd med vallmo- och valnötsfyllning. Kalács är ett ungerskt sötebröd som traditionellt lagats till påsk och jul, en vetedeg som sötades, smaksattes och flätades, med tiden har degen berikats med smör, ägg och mjölk för att sedan fyllas.


MÁKOS ÉS DIÓS KALÁCS 35 cm lång
1½ tsk torrjäst
1 krm socker
½ dl ljummet vatten
½ dl rumstempererad mjölk
1 tsk vaniljsocker
½ tsk rivet citronskal
½ dl socker
½ tsk salt
3 äggulor
5 dl vetemjöl
60 g mjukt smör
1 ägg ihopvispat med 1 msk mjölk

FYLLNING
120 g mjukt smör
½ dl honung
1 msk vispgrädde
115 g malda vallmofrön
½ dl hackade valnötter
½ dl hackade torkade aprikoser
½ tsk rivet apelsinskal

Ugnsvärme: 175 grader

1. Blanda jästen med 1 krm socker och ljummet vatten, vattnet måste vara 40-45 grader varmt för att jästen ska aktiveras men inte varmare för då dör jästsvamparna. Låt blandningen stå ett par minuter på en dragfriplats (en avslagen ugn tex).
2. Blanda jästen med mjölk, socker, salt, vaniljsocker och citronskal. Rör sedan ner äggulorna en i taget och därefter mjölet lite i taget.
3. Knåda in smöret matskedsvis.
4. Flytta degen till mjölad bänk och knåda degen genom att forma den till en avlång bit, vik den dubbel och knåda flera gånger. Vänd degen och upprepa, sträck, dra, vik och knåda. Fortsätt i tio minuter och strö lite mjöl på degen eller bänken om något blir kladdigt.
5. Lägg degen i en smord skål eller burk, täck med lock eller plasta. Låt degen jäsa på dragfriplats 35-45 minuter tills den har jäst till dubbel storlek.
6. Gör fyllningen under tiden. Rör ihop smör och honung för hand eller med mixer. Tillsätt grädden lite i taget och rör ner vallmofrön, nötter, aprikoser och apelsinskal.
7. Lägg degen på mjölad bänk, knåda den någon minut och klappa ut den till en rektangel som kavlas ut till ½ cm tjocklek och ungefär 20x35 cm storlek.
8. Bred ut fyllningen med smörkniv eller palette och lämna en 2 cm bred kant fri runt hela degen. Rulla ihop degen som en rulltårta och lämna den öppen i sidorna.
9. Flytta rullen till en bakplåtspappersklädd plåt och lägg den med skarven nedåt. Pensla med äggmjölken och låt jäsa på dragfri plats 20 minuter. Pensla med äggmjölk igen. Grädda 45 minuter eller tills den är ljust gyllenbrun.

OBSERVATIONER: Egentligen ska det vara russin i fyllningen men jag valde aprikoser istället. Det står faktiskt att man kan använda elektrisk mixer till fyllningen i originalreceptet, det där handknådandet i tio minuter kan nog en assistent få sköta nu dock. Min rulle gick på 150 grader i varmluftsugn och blev lite mörkare gyllenbrun men var fortfarande saftig. Bilden är på den säxiga rullen innan den åkte in i ugnen.... sääääxxxi som sagt.


Info om kokboken får komma en annan dag.

Inga kommentarer: