tisdag 16 december 2008

FLER BARNKALAS TIPS


LFW skrev på matälskaren om barnkalas med kakor, bullar och lösgodis med tanke på socker, sötningsämnen, azofärger (se bild till höger) osv. För mig som aldrig var överförtjust i sötsaker som barn (inte nu heller, det är därför godiset på bilden ligger i diskhon), och då speciellt inte i kakor, princesstårtor, choklad eller lösgodis så var barnkalas ganska disappointing. Och därför tar jag mig an denna utmaning med en sällan skådad begeistring, här kommer fler tips! Man kan ju inte lova att barnen smakar men skam den som ger sig.

CHOKLAD, NÖTTER & FRUKT
valfria torkade frukter
valfria nötter & fröer
mjölkchoklad eller mörkchoklad
knäckformar


1. Hacka frukt och nötter, mellan grovt och fint. Klicka en tsk av hacket i knäckformar.
2. Smält chokladen, spritsa eller skeda chokladen över hacket, låt stelna i kylskåp.

SELLERI & JORDNÖTSSMÖR
Don't knock it till you try it! En favorit från barndomen.
stjälkselleri
jordnötssmör


1. Skär selleri i 5cms stavar, bre i jordnötsmöret.

KYCKLINGKLUBBOR MED CURRYSÅS
Enkel fingermat
8 kycklingklubbor
2 msk flytande honung
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
½ msk rapsolja

Ugnsvärme: 175
CURRYSÅS
1 burk créme fraiche
1 litet äpple (eller 1 tsk flytande honung)
1-2 tsk mild vanlig curry
SoP
hushållspapper
folie


1. Blanda honung, soja, olja och timjan. Lägg klubborna i en plastpåse och häll över marinaden, mojsa runt och se till att alla klubbor är täckta.
2. Lägg klubborna i en smord form, stoppa en dig.termometer i den tjockaste delen av en klubba och kör in i ugnen. Klart när de når 70 grader.
3. Riv äpplet och blanda med resten av ingredienserna till såsen.
4. Ta en bit hushållspapper och vik så att det är 2-3 cm brett, linda runt "handtaget" på klubban och täck sedan med aluminiumfolie.

FYLLDA POTATISAR 20 st
10 normalstora mjöliga potatisar
1 paket bacon, strimlat och knaperstekt
1 dl grädde eller mjölk
ev. en klick smör
½ dl finhackad gräslök
1 dl rivenost
1 tsk salt
1 krm färskmalen vitpeppar

Ugnsvärme: 225

1. Borsta potatisen och picka dem, baka i ugn 30-45 minuter eller tills de känns mjuka med sticka.
2. Dela potatisarna i halvor och gröp förstiktigt ur dem med en liten sked. Ställ skalen på en plåt.
3. Mosa potatisköttet med gaffel och blanda i bacon, gräslök och ost, avsluta med mjölken lite i sänder och ev smörklicken. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg tillbaka moset i skalen. Hit kan de förberedas några timmar innan.
5. Hökj ugnen till 250 och gratinera 5-7 minuter. Låt svalna lite och servera med gräddfil.

Marängsviss med tomtebloss i är en effektfull och enkel efterrätt! Variera frukten, såserna, strössel, glassen och marängen. Så sött och sliskigt man vill eller knaprigt och syrligt man vill.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Underbart med marängsviss! Ett tips om man tröttnar på chokladsås är att riva choklad över, själv tycker jag det är både snyggare och godare. Och blanda storlekarna på marängerna! Brukar toppa min sviss med färska hallon, vad är det för rött som finns på din?

Linda

Unknown sa...

det är en jordgubbssås eller snarare en överbliven jordgubbssmoothie. japp variation är marängsvissens melodi tycker jag men banan är nog ett måste för mig liksom sega maränger! en annan god efterrätt är turkyoghurt med färsk frukt typ mango eller jordgubbar med riven mörkchoklad över. courtesy av elin