onsdag 31 december 2008
Bonne Année
Igår hade jag nyårsbaluns en dag i förväg, vilket var trevligt nu känns nyårshetsen inte så påtaglig. Det dracks Chapel Hill mousserande, Terra Serena, äppeltoddy, 2 flaskor rött och mycket Bloody Mary. Bloody Mary är en konstig dryck, nästan ingen beställer den ute men serverar man den visar det sig typ vara allas favorit drink.
Det blev munsbitar, jag är som jag är och även om jag inte bjuder på middag eller buffé så måste jag bjuda på något. Igår blev det glögg- och szechuanpepparpocherade äpplen med cambazola och grillade zucchinirullar fyllda med citronchèvreröra. De blev goda med tanke på att de uppfanns klockan halvfyra natten innan.
Jag och Amanda hade inte tänkt göra nåt väsen av nyår men så var vi tvungna att köpa mjölk. Och på Ica fanns det nykokt hummer för 99 kr/st, det kunde vi bara inte säga nej till! Så ikväll blir det hummer med smält smör, schalottenvinäger, majo, citron och sallad, givetvis dricker vi André Clouet till. Till efterrätt äter vi färsk mango med vispgrädde.
Senare ikväll åker jag och Amanda till Cirkus Dosvedanya och pokulerar in det nya året! Men innan dess ska jag duscha och göra mig själv sanslöst vacker mig så jag vågar visa mig ute.
Gott nytt år!
tisdag 30 december 2008
Bubbel & babbel
Jag drack oförskämt mycket champagne under julen och nu står två flaskor André Clouet på kylning i skafferiet som är kallare än kylen. Det är inte omöjligt att de dricks upp imorgon på min Pre-New Year's Eve party. Dessutom serverar jag Bloody Mary, äppeltoddy eller mulled cider och vitt vin. Beroende på dagsform blir det kanske eller kanske inte nåt att tugga på, det lutar åt inte.
Nu ska jag berätta om julaftonsmiddag som var hemskt god. Till förrätt åt vi löjrom med det gamla vanliga, alltid gott. Sedan ankbröst med sås gjord på skyn med lite grädde och gelé, tärnad potatis stekt i ankfett och brysselkål sauterad i ankfettet och sedan sherrybräserad. Det var lent, knaprigt, fylligt och fingerlicking good. Far har äntligen fattat att jag gillar pinot noir så det blev en flaska av det till, god saft!
måndag 29 december 2008
Magic mushrooms
Förra veckan köpte jag champinjoner och de var döstora majoriteten var ca 8 cm i diameter. Jag har faktist inte fyllt en enda, däremot så har svampen fått följa med i club sallad, omelett med vitlöksfräst svamp och gräddstuvade champinjoner med en stor sallad till. Nu är det bara några kvar så de får följa med i en mustig chiligryta. Den är på inget sätt en autentisk chili utan blir nån slags blandning av boeuf bourguignon, cassoulet, chili, gulasch och ragu. Jag har höga förväntningar på den!
CHILI HOPKOK
400 g ekologisk nötfärs
140 g skivad bacon
2 skivade kabanoss
2 stora champinjoner eller 6 små
1 burk krossade tomater
1 finhackade gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 finhackade chili
anchochilipulver
spiskummin
oregano
SoP
limesaft
1. Fräs färsen med baconet och korven några minuter i olivolja, tillsätt lök, vitlök och chili och låt fräsa med.
2. Skär ner champinjoner och tillsätt tillsammans med kryddorna, vänd ner allt ordentligt.
3. Häll över tomaterna och låt grytan puttra minst en halvtimme.
4. Smaka av med limesaft, salt och peppar.
Servera med fräst zucchini och créme fraiche. Äter du carbs kan du servera med nachos, ris eller potatis om man så vill.
söndag 28 december 2008
7 dagar kvar
Om en vecka är jag på Teneriffa.... börjar känna mig stressad. Men samtidigt så jädrans förväntansfull! Har suttit och kollat på allt jag vill göra och har insett att jag blivit medelålders.... jag vill gå på marknad, äta äkta kanarisk mat, vandra i subalpint klimat, gå i tropisk skog, titta på hantverk och annat trevligt.
Å andra sidan är jag också fem år gammal för jag ser så f-ing framemot Siam Park och delfinsafari! Det enda jag tydligen inte är, är en 28-åring som åker på fest- och singelsemester med min 24-åriga syster (singel). Kanske blir mig själv igen när jag kommer dit. Dessutom får man ta med sig 15kg Tenerifisk serranoskinka hem, det blir väldigt lite packning på vägen ner i så fall. Imorgon blir det bloggning om mat, jag lovar!
fredag 26 december 2008
Happy occasions!!
I tisdags, den 23:e december 2008, friade min kompis Daniela till sin sambo Fredrik. Hon la ringen i ett glas portvin och frågade när han hittade ringen, han sa ja om ni undrade. Jätteroligt och jag är superglad för deras skull. De tänker gifta sig i sommar och har frågat om jag vill catera och visst vill jag det. Vi har ju inte hunnit prata och planera men det jag vet är att det blir buffé för ca 100 personer. Så det blir ju inga problem!
Stort grattis till de lyckliga tu.
Julsallad med sting
1 halvt rödkålshuvud
2 svenska röda äpplen
1 mogen apelsin
1 stor bit pepparrot ca 5 cm
½ rödlök
1 dl créme fraiche
½ dl majo
färskmalen vitpeppar
salt
stjälkselleri bara de innersta och spädaste
1. Strimla rödkålen, finhacka löken, skala, kärna ur äpplena och tärna. Blanda allt.
2. Blanda créme fraiche med majo och saften från apelsinen, salta och peppra.
3. Riv så mycket pepparrot du tål över de andra grönsakerna, blanda ner.
4. Vänd ner dressingen, smaka av. Tärna sellerin plus bladen och strö över salladen.
Bild finns på min kamera som fortfarande är kvar hos mamma o pappa med majoriteten av min julklappar. I år fick jag ingenting matrelaterat... skumt. Men massor med andra fina saker bla en eltandborste, squeaky clean teeth.
2 svenska röda äpplen
1 mogen apelsin
1 stor bit pepparrot ca 5 cm
½ rödlök
1 dl créme fraiche
½ dl majo
färskmalen vitpeppar
salt
stjälkselleri bara de innersta och spädaste
1. Strimla rödkålen, finhacka löken, skala, kärna ur äpplena och tärna. Blanda allt.
2. Blanda créme fraiche med majo och saften från apelsinen, salta och peppra.
3. Riv så mycket pepparrot du tål över de andra grönsakerna, blanda ner.
4. Vänd ner dressingen, smaka av. Tärna sellerin plus bladen och strö över salladen.
Bild finns på min kamera som fortfarande är kvar hos mamma o pappa med majoriteten av min julklappar. I år fick jag ingenting matrelaterat... skumt. Men massor med andra fina saker bla en eltandborste, squeaky clean teeth.
tisdag 23 december 2008
Jul och sånt!
Imorgon är det julafton och idag har jag varit och handlat julklappar, allt gick bra och jag hittade det jag ville ha. Igår gjorde jag earl greytryfflar, jag strödde råsocker över, inte vidare lchf men så är det ju inte jag som ska äta dem. Imorgon ska de skäras i fina små kvadrater, de ska inte rullas bara kakaoas. Tryffelmassan är hemskt god och len, först tyckte jag inte att de smakade något speciellt men sen smög bergamotten sig fram över gommen, subtilt och elegant. Skäll inte på mig, jag använde tepåse, nästa gång går jag till Abert & Jacks och köper deras urgoda earl grey.
Imorgon gör jag körsbär- & stjärnanis tryffel, sedan blir det en kall rödkålssallad med äpple- och pepparrotsdressing. Har ingen aning vad det vankas till middag, om jag får som jag vill blir det ankbröst!
EARL GREYTRYFFEL
200 g mörkchoklad
2 dl vispgrädde
2 lipton earl greytepåsar
råsocker
kakao
1. Hacka chokladen.
2. Häll grädden i en kastrull och lägg i påsarna, koka upp grädden lååångsamt och kläm ur tepåsarna till lagom styrka.
3. Slå den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
4. Häll massan i en klädd form och kyl minst 4 timmar. Strö över råsocker efter 30-45 minuter.
5. Ta massan ur formen. Doppa en vass kniv i hett vatten och skär rutor i valfri storlek, ställ rutorna i kakao och vänd de osockrade sidorna i kakaon.
GOD JUL
Imorgon gör jag körsbär- & stjärnanis tryffel, sedan blir det en kall rödkålssallad med äpple- och pepparrotsdressing. Har ingen aning vad det vankas till middag, om jag får som jag vill blir det ankbröst!
EARL GREYTRYFFEL
200 g mörkchoklad
2 dl vispgrädde
2 lipton earl greytepåsar
råsocker
kakao
1. Hacka chokladen.
2. Häll grädden i en kastrull och lägg i påsarna, koka upp grädden lååångsamt och kläm ur tepåsarna till lagom styrka.
3. Slå den varma grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
4. Häll massan i en klädd form och kyl minst 4 timmar. Strö över råsocker efter 30-45 minuter.
5. Ta massan ur formen. Doppa en vass kniv i hett vatten och skär rutor i valfri storlek, ställ rutorna i kakao och vänd de osockrade sidorna i kakaon.
GOD JUL
söndag 21 december 2008
Hjälp, hjulp, hjalp!!!
Mormor och Roland, Roland är min farfar, ska få tryfflar i julklapp av mig men jag vet inte vad jag ska smaksätta med. Och därför mina snälla, snälla läsare kan ni inte hjälpa mig att avgöra? Här är lite förslag.
Earl grey
Pepparkakskryddor
Hallonganache
Rom
Kaffe
Chili
Päronlikör
Lakrits
Lingon
Vad tycks? Men det blir nog inte chili, känner på mig att det kanske är lite väl annorlunda för dem. Annorlunda är ett ord som används i min familj när man vill uttrycka sitt ogillande över en maträtt men inte vill anklagas för att vara inskränkt eller elak. Speciellt är också ett bra ord.
*edit* Jag vet inte men det känns som om min hjärna har fastnat, jag kommer inte på nåt idag men nu kom fantasin igång. Glöggtryffel, hallon/lakrits, blåbär/vanilj, vitchoklad/passionsfrukt, vitchoklad/rosenvatten eller apelsinblomsvatten eller vitchoklad/rabarber.
Stort tack till Raz och Rebecca som återupplivade fantasin. Jag tror nog definitivt att det blir en earl greytryffel! Jag skulle vilja prova med körsbär på nåt sätt, ja körsbär kokta i lite rödvin och stjäranis! Där satt den, definitivt körsbären, tänk vad snabbt det kan gå när fantasin blossar upp.
Earl grey
Pepparkakskryddor
Hallonganache
Rom
Kaffe
Chili
Päronlikör
Lakrits
Lingon
Vad tycks? Men det blir nog inte chili, känner på mig att det kanske är lite väl annorlunda för dem. Annorlunda är ett ord som används i min familj när man vill uttrycka sitt ogillande över en maträtt men inte vill anklagas för att vara inskränkt eller elak. Speciellt är också ett bra ord.
*edit* Jag vet inte men det känns som om min hjärna har fastnat, jag kommer inte på nåt idag men nu kom fantasin igång. Glöggtryffel, hallon/lakrits, blåbär/vanilj, vitchoklad/passionsfrukt, vitchoklad/rosenvatten eller apelsinblomsvatten eller vitchoklad/rabarber.
Stort tack till Raz och Rebecca som återupplivade fantasin. Jag tror nog definitivt att det blir en earl greytryffel! Jag skulle vilja prova med körsbär på nåt sätt, ja körsbär kokta i lite rödvin och stjäranis! Där satt den, definitivt körsbären, tänk vad snabbt det kan gå när fantasin blossar upp.
Favoriter
Här är några av mina favoritverktyg i köket! Jag glömde ju så klart min digitala termometer, kryddkvarn och mortel men jag hoppas att ni kan ha överseende! Och här kommer listan!
2 stora kockknivar- globalen är vass som tusan
1 mindre kockkniv
1 liten skalkniv- praktiskt för pill o sånt
1 zestjärn- säger ju sig självt
1 litet durkslag- bra för att bla ånga saker i, inte det här kanske men jag har fler.
1 citruspress- det här är litet, jag har större
1 margretheskål- se ovan
1 tång
1 ballongvisp
1 slickepott- fast, men ändå följsam och elastisk
1 avsmakningssked
1 pepparkvarn
Självfallet använder jag en myriad av olika verktyg i köket, en gjutjärnsgryta, bra gratängformar, stavmixer osv, osv. Vad använder du i köket? Vad skulle du inte klara dig utan?
Äppeltoddy
8 portioner
1 st vaniljstång
75 cl vin, torrt, vitt
1 dl äppeljuice, koncentrerad
1 st kanelstång, bit
1 msk kardemummafrön, gröna, krossade eller hela kardemummakärnor
4 msk strösocker
ev lite calvados
1. Snitta vaniljstången och blanda med resten av ingredienserna i kastrull och koka upp.
2. Sila och servera varm eller kall. Spetsa med calvados om det önskas.
Det är ett recept från förra årets AoM, hemskt gott tycker jag!
lördag 20 december 2008
TACK RAZ
Glömde helt att jag fått pepp av Raz och att det var därför jag skulle bloggA, nyvaken som sagt!! Tack, jag blir så ödmjuk! Skynda er på och titta på hans blogg!!! Det är en uppmaning inte ett förslag! Dessutom vill jag bara påpeka att alla bloggar/sidor som finns under Nyfiken och Kom o titta VARMT rekommenderas. Se så, ut o titta i blogosfären! Just det rekommenderar Hairy Bikers och Michael Smith lite extra mycket och Rick Stein och Jesper Värn och... äsch bilda er en egen uppfattning.
GÖD JUL
GÖD JUL
Blog n' run
Alldeles, alldeles strax ska nyvakna jag iväg och äta julbord på Gustavsberg VII, en ångbåt. Hyfsat trevlig frukost, den åker ut till Vaxholm och vänder och as far as julbord goes så känns den här ganska fräsch. Förresten, har det varit någon julbordshygienlarm i år??? Dessutom får lchf ta en liten julsemester idag, jag tänker dricka både cider OCH julmust, så det så, don't hate because I'm weak.
Bilder och mer kommer senare eller imorgon, beroende på om jag överlever. Och ett heltrevligt recept på äppel & vintoddy, minns inte receptet exakt, det var med i AoM förra året, men jag ska nog kunna höfta till det! Det är en liten parafras till Lisa.
Just det en till grej, var på traditionsenlig julmiddag igår hos mor o fars "bästisar" som varje år och åt julkorv med rotmos, jag åt ytterst lite mos. Men det jag skulle komma till var att de har en julservis och på alla tallrikar står det av någon outgrundlig anledning GÖD JUL.
En till grej, såg att Taffel hyllar Ris á la Malta men igår fick vi Saffranspannkaka och enligt mig så slår pannkakan riset!
GÖD JUL på er alla!
Bilder och mer kommer senare eller imorgon, beroende på om jag överlever. Och ett heltrevligt recept på äppel & vintoddy, minns inte receptet exakt, det var med i AoM förra året, men jag ska nog kunna höfta till det! Det är en liten parafras till Lisa.
Just det en till grej, var på traditionsenlig julmiddag igår hos mor o fars "bästisar" som varje år och åt julkorv med rotmos, jag åt ytterst lite mos. Men det jag skulle komma till var att de har en julservis och på alla tallrikar står det av någon outgrundlig anledning GÖD JUL.
En till grej, såg att Taffel hyllar Ris á la Malta men igår fick vi Saffranspannkaka och enligt mig så slår pannkakan riset!
GÖD JUL på er alla!
fredag 19 december 2008
Mmmmmm
Ännu en lyckad lunch, fylld aubergine, svennigt? Kanske men gott! Gröpte ur äggplantan, hackad köttet stekte med vitlök, rödlök och trattkantareller. Sen lite passerade tomater, buljongtärning, timjan, anchochili o tabasco. Ner med mojset i bakade aubergineskal o tryckte ner lite getost och sen mozzarella o gratinerade.
Mmmm serverades med citroncrème fraiche. Hade tänkt äta lite ruccola till men den luktade apa.... gott var det.
RAMASKRI?!
Okej, jag äter ju numera enligt lchf. Därmed sagt har jag ingen lust att bli någon slags lobbyist eller språkrör för hela "rörelsen". Om jag utgår från hur jag mår själv så tror jag på den här kosten men tycker att tongångarna från vissa lchf-anhängare lätt blir konspiratoriska, läs första kommentaren till det här debattinlägget i Expressen. Och dessvärre tas lchf på mindre allvar på grund av detta
Men se så lätt det är för Inger Andersson och Ulf Bohman att avfärda människors personliga upplevelser i elva meningar. Jag mår bättre, jag har inte lika ont i magen, jag har ett jämnare humör och blodsocker och är inte lika svullen. Jag kan inte uttala mig om fettet är positivt eller negativt långsiktigt, jag är inte forskare, men skrämselpropaganda kan jag vara utan. I en annan kommentar frågar sig en kvinna, hur klarade sig stenåldersmäniskan utan margarin, ris & vitt bröd? Om jag har tolkat mänskligheten rätt så verkar vi relativt livskraftiga trots en kolhydratsfattig och fetare kost under stenåldern. Jag är ingen forskare och kan inte uttala mig om undersökningars validitet, jag har bara lite svårt att förstå den något nedlåtande tonen i debatten mot lchf. Vore inte en nyanserad debatt bättre för alla? Målet är ju ändå det samma, att få bukt med övervikt, dess följdsjukdomar och helt enkelt förbättra folkhälsan. Konspirationsteorier från båda sidor undanbedes!
Men se så lätt det är för Inger Andersson och Ulf Bohman att avfärda människors personliga upplevelser i elva meningar. Jag mår bättre, jag har inte lika ont i magen, jag har ett jämnare humör och blodsocker och är inte lika svullen. Jag kan inte uttala mig om fettet är positivt eller negativt långsiktigt, jag är inte forskare, men skrämselpropaganda kan jag vara utan. I en annan kommentar frågar sig en kvinna, hur klarade sig stenåldersmäniskan utan margarin, ris & vitt bröd? Om jag har tolkat mänskligheten rätt så verkar vi relativt livskraftiga trots en kolhydratsfattig och fetare kost under stenåldern. Jag är ingen forskare och kan inte uttala mig om undersökningars validitet, jag har bara lite svårt att förstå den något nedlåtande tonen i debatten mot lchf. Vore inte en nyanserad debatt bättre för alla? Målet är ju ändå det samma, att få bukt med övervikt, dess följdsjukdomar och helt enkelt förbättra folkhälsan. Konspirationsteorier från båda sidor undanbedes!
torsdag 18 december 2008
BOT
Jag har mått illa större delen av dagen. Otroligt illamående. Försökt äta lite men det har bara blivit värre och ändå är man hemskt hungrig. Det sitter liksom en värk uppe i skuldrorna som har något med magontet och ilamåendet att göra, hemskt jobbigt. Men nu ääääntligen börjar det släppa! Och gissa vad som har botat mig och fått allt kännas lite bättre? Kan ni gissa? Ja, just det, chokladmousse! Fantastiskt! Och det är världens enklaste recept.
CHOKLADMOUSSE 4-6 port
100 g 70% choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1. Smält chokladen försiktigt över vattenbad och låt svalna lite. Blanda chokladen med äggulorna.
2. Vispa grädden tjock och krämig men inte för hård! Då blir moussen grynig.
3. Vänd ner hälften av grädden med stora luftiga tag, vänd sedan ner resten av grädden.
Om man får ett enormt sötsug och går på LCHF-kost så är inte den här efterrätten helt fel! Blir dessutom bara godare av att stå några dagar i kylskåp.
CHOKLADMOUSSE 4-6 port
100 g 70% choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
1. Smält chokladen försiktigt över vattenbad och låt svalna lite. Blanda chokladen med äggulorna.
2. Vispa grädden tjock och krämig men inte för hård! Då blir moussen grynig.
3. Vänd ner hälften av grädden med stora luftiga tag, vänd sedan ner resten av grädden.
Om man får ett enormt sötsug och går på LCHF-kost så är inte den här efterrätten helt fel! Blir dessutom bara godare av att stå några dagar i kylskåp.
FETAOSTSPÄCKAD FLÄSKFILÉ
500-600 g fläskfilé
100 g fetaost
1 kvist färsk rosmarin
3 knaperstekta baconskivor
steksnöre
salt
färskmalen vitpeppar
olivolja
1 zucchini
1 msk smör
Ugnsvärme: 175
SÅS
1 dl crème fraiche
1 dl ruccola
1 citron
1 tsk citronsaft
salt
vitpeppar
1. Mosa fetan och blanda ner finhackad rosmarin och bacon. Skär en 2-3 cm djup skåra längs hela filén och fyll med fetaosten. Bind med steksnöre, salta och peppra.
2. Stek köttet runt om i olivolja i en het stekpanna. Sätt in fläskfilén i ugnen 10-12 minuter, enklast är att ha en dig.termometer, strunta i tiden och ta ut filén när den når 70 grader. Ta ut köttet slå in i folie och låt det vila 10-15 minuter.
3. Riv zesten från citronen och blanda med citronsaften, salta och peppra. Grovhacka ruccolan, blanda med citronen och rör sist ner crème fraichen.
4. Skiva långa, sneda, tunna skivor av zucchinin och strimla sedan. Stek i smöret i en het panna, salta o peppra.
5. Ta bort snöret och skär fina, ganska tjocka skivor av fläkfílén och servera med zucchini och sås
onsdag 17 december 2008
I AM A GENUINE NERRRRRRD
Hurra, hurra! Jag är veckans matnörd!!! Gud så kul, men vilken prestationsångest, så mycket att leva upp till men jag lovar att jag ska göra mitt bästa och inte vanära denna vördnadsfulla utnämning! Idag lägger jag upp recept på fetaostfylld fläskfilé med frisk sås och stekt zucchini, men det blir senare! Just det, maten till barnkalasen är ju inte bara för barn, även vuxna tycker om kalasplockmat! Släng på jalapeño på nachosen eller byt ut färsen mot refried beans och gör en egen het salsa till! Och om du inte gillar jordnötssmör, tryck ner god mögelost i sellerin istället. Fyll dina pizzabullar med vad du vill tills fantasin tryter......
Ja, jag blev väldigt exalterad av det här! Som nyttigt amfetamin ungefär. Ikväll kanske det blir en flaska av mitt nya favorit frizzante för att fira! Tack Lisa Förare-Winblad, you've made my week! Och tack för alitterationen i länken, jag älskar alitterationer.
Ja, jag blev väldigt exalterad av det här! Som nyttigt amfetamin ungefär. Ikväll kanske det blir en flaska av mitt nya favorit frizzante för att fira! Tack Lisa Förare-Winblad, you've made my week! Och tack för alitterationen i länken, jag älskar alitterationer.
tisdag 16 december 2008
FLER BARNKALAS TIPS
LFW skrev på matälskaren om barnkalas med kakor, bullar och lösgodis med tanke på socker, sötningsämnen, azofärger (se bild till höger) osv. För mig som aldrig var överförtjust i sötsaker som barn (inte nu heller, det är därför godiset på bilden ligger i diskhon), och då speciellt inte i kakor, princesstårtor, choklad eller lösgodis så var barnkalas ganska disappointing. Och därför tar jag mig an denna utmaning med en sällan skådad begeistring, här kommer fler tips! Man kan ju inte lova att barnen smakar men skam den som ger sig.
CHOKLAD, NÖTTER & FRUKT
valfria torkade frukter
valfria nötter & fröer
mjölkchoklad eller mörkchoklad
knäckformar
1. Hacka frukt och nötter, mellan grovt och fint. Klicka en tsk av hacket i knäckformar.
2. Smält chokladen, spritsa eller skeda chokladen över hacket, låt stelna i kylskåp.
SELLERI & JORDNÖTSSMÖR
Don't knock it till you try it! En favorit från barndomen.
stjälkselleri
jordnötssmör
1. Skär selleri i 5cms stavar, bre i jordnötsmöret.
KYCKLINGKLUBBOR MED CURRYSÅS
Enkel fingermat
8 kycklingklubbor
2 msk flytande honung
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
½ msk rapsolja
Ugnsvärme: 175
CURRYSÅS
1 burk créme fraiche
1 litet äpple (eller 1 tsk flytande honung)
1-2 tsk mild vanlig curry
SoP
hushållspapper
folie
1. Blanda honung, soja, olja och timjan. Lägg klubborna i en plastpåse och häll över marinaden, mojsa runt och se till att alla klubbor är täckta.
2. Lägg klubborna i en smord form, stoppa en dig.termometer i den tjockaste delen av en klubba och kör in i ugnen. Klart när de når 70 grader.
3. Riv äpplet och blanda med resten av ingredienserna till såsen.
4. Ta en bit hushållspapper och vik så att det är 2-3 cm brett, linda runt "handtaget" på klubban och täck sedan med aluminiumfolie.
FYLLDA POTATISAR 20 st
10 normalstora mjöliga potatisar
1 paket bacon, strimlat och knaperstekt
1 dl grädde eller mjölk
ev. en klick smör
½ dl finhackad gräslök
1 dl rivenost
1 tsk salt
1 krm färskmalen vitpeppar
Ugnsvärme: 225
1. Borsta potatisen och picka dem, baka i ugn 30-45 minuter eller tills de känns mjuka med sticka.
2. Dela potatisarna i halvor och gröp förstiktigt ur dem med en liten sked. Ställ skalen på en plåt.
3. Mosa potatisköttet med gaffel och blanda i bacon, gräslök och ost, avsluta med mjölken lite i sänder och ev smörklicken. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg tillbaka moset i skalen. Hit kan de förberedas några timmar innan.
5. Hökj ugnen till 250 och gratinera 5-7 minuter. Låt svalna lite och servera med gräddfil.
Marängsviss med tomtebloss i är en effektfull och enkel efterrätt! Variera frukten, såserna, strössel, glassen och marängen. Så sött och sliskigt man vill eller knaprigt och syrligt man vill.
Barnkalas!!!
Okej då kör vi!
MINICUPCAKES 60st
1 ägg
3/4 dl strösocker
25g smör
1 3/4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vanilsocker
½ dl mjölk
½ dl frusna hallon
60 st knäckformar
Ugnsvärme 175
1. Rör ihop ägg och socker lätt. Smält smöret och rör ner i ägg och socker. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, rör ner i smeten med mjölk.
2. Spritsa en klick i varje form, de ska fyllas till en liten bit under kanten.
3. Lägg i ett hallon och grädda ca 12 minuter. Låt svalna.
GLASYR
200g färskost
3 msk florsocker
1 msk citronsaft
karamellfärg
Rör ihop allt och bred en klick på varje cupcake. Fortsätt dekorera som du vill!
PIZZABULLAR
1 sats vanlig vetebrödsdeg
1 burk krossade tomater, avrunnen
1 liten vitlöksklyfta
olivolja
frusen basilika (eller färsk)
2 mozzarella à 125 g (eller färdigriven pizzaost)
150 g kokt skinka
oregano
Ugnsvärme: 225
1. Hitta recept på vanlig vetedeg och följ instruktionerna.
2. Blanda tomatkross med en pressad vitlöksklyfta, en ½ msk olivolja, basilika, SoP i en kastrull och värm igenom ca 5 min.
3. Kavla ut degen precis som till kanelbullar, bre över tomatsåsen. Riv över mozzarellan och skinkan jämnt.
4. Rulla ihop degen, precis som skurna kanelbullar och skär lagom tjocka skivor 1,5-2cm. Ställ i bullformar, pensla med lite olja och strö över oregano. Grädda ca 10-15 minuter, beror på tjocklek på bullen, till fin färg och osten smälter.
MINITACOS
nachos
köttfärs
texmexkryddor, köpta eller egna
majs
texmexost
guacamole
gräddfil
salsa
Ugn: grill
1. Stek färsen som vanligt tacosfärs med kryddorna, blanda ner frusen majs.
2. Lägg ut nachos på en ugnsplåt och lägg en klick färs på varje nacho, strö på ost.
3. Gratinera nachos tills osten smält. Servera med olika dipsåser tex guacamole, salsa och gräddfil.
Efterrätt, fruktspett? Eller grillad frukt med glass. Ok? Eller vill ni ha mer?
måndag 15 december 2008
En LCHF harang
Japp. Jag har ju börjat äta enligt lchf, är inne på andra veckan med en del fusk under helgen. Jag har burit på för många kilon de senaste åren och har inte orkat, vågat, velat eller förstått hur jag ska gå ner i vikt. Dessutom har jag sedan många år haft problem med en väldigt känslig mage, IBS finns hos flera i familjen och att vara anorektiker i några år hjälpte nog inte heller. Efter bara några dagar kom ett kaffesug, jag har inte kunnat dricka kaffe utan magont på nästan tio år.
Jag mistrodde lchf-kosten enormt, sedan började en vän, vars omdöme jag litar på, äta enligt lchf. Han, som inte var överviktig, har gått ner 7 kilo på fyra veckor och mår allmänt mycket bättre. Jag började då läsa in mig lite och tänkte att det var värt att prova, händer inget och mår jag inte bättre så är det bara att sluta.
Jag har inte märkt någon enorm viktnedgång ännu däremot mår jag prima. Jag har inte ätit gluten på 1½ vecka, vet inte om det beror på det men min mage är enormt mycket lugnare. Utseendemässigt har jag märkt att jag är mindre svullen, uppblåst. Blodsocker-berg och dalbanan har lugnat ner sig, jag blir inte lika småsugen och alkoholsuget har försvunnit. Det svåraste är just att gå ut och inte dricka öl (jag är öldrickare), när jag har fuskat med öl har den gamla bubbliga, uppblåsta, gasiga magen kommit som ett brev på posten!
Kolhydratssug kan komma när jag är trött, det är ju så lätt att ta en smörgås eller koka lite pasta eller ta en näve chips. Nu tar jag en ostbit med smör och senap, en selleristjälk med mögelost, lite hallonfluff eller lite skinka/kassler. Vad gäller måltider så måste man vara uppfinningsrik och göra om gamla favoriter och jag håller fortfarande på att justera. Det blir antingen supergott eller ok om det bara inte hade varit så fett och det är kanske därför man drar ner på ätandet. Tanken på mer fett är en ibland övermäktig och man längtar efter en tallrik med knapriga grönsaker utan fett!
Fast generellt sett är jag nöjd och känner mig bättre, jag har förstått vilken extrem kolhydratsjunkie jag är. Har aldrig varit en godisgris eller fallit för sötsaker, det har varit chips, pomme frites, pasta med ost, potatis med sås osv som varit min akilles häl. Och läsk och öl då, men jäklar vad bakfull man blir och då längtar man efter kolhydrater. Någon natt sedan drömde jag att jag åt en frusen pizza otinad.... Kosten fungerar än så länge för mig, tror jag, för att jag har dålig impulskontroll när det gäller mat och speciellt kolhydrater som skickar mig in i en förutsägbart dålig cirkel med småätande. Iofs skulle vilken hårt reglerad diet som helst kanske hjälpa mig, det är "ät måttligt och lite av allt" som lätt blir "ät vad du vill, när du vill" för mig.
Det får räcka för tillfället men lovar att skriva mer!
Jag mistrodde lchf-kosten enormt, sedan började en vän, vars omdöme jag litar på, äta enligt lchf. Han, som inte var överviktig, har gått ner 7 kilo på fyra veckor och mår allmänt mycket bättre. Jag började då läsa in mig lite och tänkte att det var värt att prova, händer inget och mår jag inte bättre så är det bara att sluta.
Jag har inte märkt någon enorm viktnedgång ännu däremot mår jag prima. Jag har inte ätit gluten på 1½ vecka, vet inte om det beror på det men min mage är enormt mycket lugnare. Utseendemässigt har jag märkt att jag är mindre svullen, uppblåst. Blodsocker-berg och dalbanan har lugnat ner sig, jag blir inte lika småsugen och alkoholsuget har försvunnit. Det svåraste är just att gå ut och inte dricka öl (jag är öldrickare), när jag har fuskat med öl har den gamla bubbliga, uppblåsta, gasiga magen kommit som ett brev på posten!
Kolhydratssug kan komma när jag är trött, det är ju så lätt att ta en smörgås eller koka lite pasta eller ta en näve chips. Nu tar jag en ostbit med smör och senap, en selleristjälk med mögelost, lite hallonfluff eller lite skinka/kassler. Vad gäller måltider så måste man vara uppfinningsrik och göra om gamla favoriter och jag håller fortfarande på att justera. Det blir antingen supergott eller ok om det bara inte hade varit så fett och det är kanske därför man drar ner på ätandet. Tanken på mer fett är en ibland övermäktig och man längtar efter en tallrik med knapriga grönsaker utan fett!
Fast generellt sett är jag nöjd och känner mig bättre, jag har förstått vilken extrem kolhydratsjunkie jag är. Har aldrig varit en godisgris eller fallit för sötsaker, det har varit chips, pomme frites, pasta med ost, potatis med sås osv som varit min akilles häl. Och läsk och öl då, men jäklar vad bakfull man blir och då längtar man efter kolhydrater. Någon natt sedan drömde jag att jag åt en frusen pizza otinad.... Kosten fungerar än så länge för mig, tror jag, för att jag har dålig impulskontroll när det gäller mat och speciellt kolhydrater som skickar mig in i en förutsägbart dålig cirkel med småätande. Iofs skulle vilken hårt reglerad diet som helst kanske hjälpa mig, det är "ät måttligt och lite av allt" som lätt blir "ät vad du vill, när du vill" för mig.
Det får räcka för tillfället men lovar att skriva mer!
fredag 12 december 2008
Fredag
Idag har jag donat, fejat och städat inför morgondagens Luciakafferep! Gud, så städat det är, nu återstår bara att torka golv, byta mina lakan och plocka i ordning i mitt rum. Och göra chokladmousse och ädelostbollar.
Mor har lovat att ta med sig lite skurna pepparkakor och glögg, vi har svagglögg hemma, som vi inte får dricka. Vissa aspekter av julfirandet är inte kompatibla med lchf.
I ugnen står kycklingfilér som steks i vitlökschipotlesmör, äts nog med sallad, feta och currycrème fraiche. Trevlig fredag!
torsdag 11 december 2008
LunCH Frestelse
Dagens lchf-lunch! Blomkål och broccolisoppa med koktskinka och dijonsenap. Gott, gott.
2 delar fryst blomkål
1 del fryst broccoli
vispgrädde (el ½ mjölk, ½ grädde)
vitpeppar
örtsalt
GOD kokt skinka
dijonsenap
1. Lägg blomkål och broccoli i en kastrull och fyll på med grädde så att det nästan täcker. Koka upp långsamt.
2. Mixa soppan och sätt tillbaka på plattan, koka upp igen, salta och peppra.
3. Servera med skinkbitar och en klick senap.
Riv över en god ost om du vill öka fettmängden ännu mer!
EFTERRÄTT- Hallonfluff!
Superdupergod efterrätt eller mellanmål. Kan även görs med hälften turkyoghurt, hälften grädde till frukost med lite kokosflingor på!
1 del frusna hallon
1 del vispgrädde
1. Mixa hallon med grädden till lagom konsistens och servera!
Kan även frysas in.
För att göra allt hundra gånger så plågsamt så bakar Amanda lussebullar, ååh vad de luktar gott! Carboholicen i mig skriker efter bara en bulle, bara en liten lussekatt, få sänka tänderna i fluffigt saffransgult bröd späckat med knubbiga sockriga svarta russin, mmmmmm. Fast nu så kom jag ihåg degbollen som fastnar i gomseglet, men ändå, fluffigt, gräddad deg. Saffranskransen med mandelmassa o lussekatterna ska serveras på Lucia åt vår släkt. Vad jag får festa på följer, och inte en droppe glögg får man heller, ska nog köpa en flaska torrt vitt bubbel.
Jag tänkte göra ädelostbollar rullade i pepparkakskryddat nötkross, hallonfluff och chokladmousse. Kanske blir det nåt lite snack med bacon, äpple & ost...
tisdag 9 december 2008
LCHF
Hej!
Nu ska jag berätta lite om mitt nya liv med lchf! Kosten består av att man ska försöka äta 65% fett, 30% proteiner och högst 5% kolhydrater. Det är lite jobbigt att tänka om men det går hyfsat bra än så länge!
I söndags lagade jag en chèvrelasagne, en texas chili från Jens Linders Långkok och en kassler gratäng med babyspenat, västerbottenost och trattkantareller. Gratängen blev rätt mäktig och blir nog godare med en mindre smakstark ost. Chevrelasagnen är guds gåva och chilin blev också god! Jag lägger upp lasagne receptet och en bild på chilin. Chilin åts med avokado och en stor mängd gräddfil och ost! Mums.
När jag blir småsugen tar jag en "smörgås" en skiva ost med smör på, lägg på en till skiva ost o bre på dijon och lägg på en skinkskiva vik, lägg allt på en salladsskiva och vik dubbelt. Receptet på lasagnen kommer ifrån Elin, Chilisås innehåller mycket socker så jag bytte mot anchochilipulver och mer tomatpuré.
CHEVRELASAGNE 4 PORT
500g färs
rapsolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
2 dl buljong
Salt o peppar
1 stor aubergine
2 burkar crème fraiche
200 g chèvre
Ugnsvärme 200
Bryn färsen i rapsolja några minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg lök och vitlök i färsen och rör om. Tillsätt timjan, tomatpuré, chilisås och buljong. Koka 10 minuter. Smaka av med salt o peppar.
Skär auberginen i skivor.
Blanda crème fraiche och smulad chèvre, blir bäst med stavmixer, och smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i botten på en ugnsfast form. Täck med aubergineskivor och bre sedan över ostcrèmen. Grädda ca 30 min.
Så här såg chilin ut när den stod och puttrade.
Nu ska jag berätta lite om mitt nya liv med lchf! Kosten består av att man ska försöka äta 65% fett, 30% proteiner och högst 5% kolhydrater. Det är lite jobbigt att tänka om men det går hyfsat bra än så länge!
I söndags lagade jag en chèvrelasagne, en texas chili från Jens Linders Långkok och en kassler gratäng med babyspenat, västerbottenost och trattkantareller. Gratängen blev rätt mäktig och blir nog godare med en mindre smakstark ost. Chevrelasagnen är guds gåva och chilin blev också god! Jag lägger upp lasagne receptet och en bild på chilin. Chilin åts med avokado och en stor mängd gräddfil och ost! Mums.
När jag blir småsugen tar jag en "smörgås" en skiva ost med smör på, lägg på en till skiva ost o bre på dijon och lägg på en skinkskiva vik, lägg allt på en salladsskiva och vik dubbelt. Receptet på lasagnen kommer ifrån Elin, Chilisås innehåller mycket socker så jag bytte mot anchochilipulver och mer tomatpuré.
CHEVRELASAGNE 4 PORT
500g färs
rapsolja
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
2 dl buljong
Salt o peppar
1 stor aubergine
2 burkar crème fraiche
200 g chèvre
Ugnsvärme 200
Bryn färsen i rapsolja några minuter. Skala och hacka lök och vitlök. Lägg lök och vitlök i färsen och rör om. Tillsätt timjan, tomatpuré, chilisås och buljong. Koka 10 minuter. Smaka av med salt o peppar.
Skär auberginen i skivor.
Blanda crème fraiche och smulad chèvre, blir bäst med stavmixer, och smaka av med salt och peppar.
Fördela färsen i botten på en ugnsfast form. Täck med aubergineskivor och bre sedan över ostcrèmen. Grädda ca 30 min.
Så här såg chilin ut när den stod och puttrade.
Vann en matkaravan från taffel! Ska gå imorgon, blir nog superintressant men nu är jag ju lchf.... Har lovat att lägga upp en massa med recept...... men inte nu. Har inte mått toppen på sistone trots idoga försök. Recept kommer men det blir lchf.
lyssna & titta
lyssna & titta
lördag 6 december 2008
Jag är tillbaka
Jag kan bara be om ursäkt för min bortavaro men så är det ibland! God mat har lagats och ätits, var på Zink två veckor sedan åt ankbröst, gott.Kommer lägga upp lite bilder på lite av det som har lagats! Jag har tagit ett väldigt omvälvande beslut, jag har börjat med LCHF-kost. Känns galet, allt jag någonsin har lärt mig ställs på huvudet. Frukt är dåligt, smör är bra och jag som är en riktig carb-junkie, undrar hur det kommer gå?
Här kommer ett recept på jättegoda linser som man kan äta med nästan vad som helst. Supergott till kyckling! Jag orkar inte skriva exakta mått utan det blir höftat, anpassa efter hur många ni är. Det här är ett kanon recept om man ska laga till många!
GODA LINSER
Gröna linser
Morot
Stjälkselleri
Schalottenlök
Morot
Stjälkselleri
Schalottenlök
Persilja
Olivolja
Citronsaft
Salt & Peppar
1. Skär ner morot och selleri i 5 cm långa stavar, halvera schalotten lök och koka tillsammans med linserna. Till 4 port skulle jag ta en morot, en selleristjälk och en lök. Obs! Linserna ska vara al dente, inte mosiga.
2. Skär ner morot, selleri och schalottenlök, de behöver inte vara finhackade men i mindre bitar. Grovhacka persilja.
3. Blanda en citronette med ordentligt syra, om man vill kan man blanda i lite dijon.
4. Häll av linserna, plocka bort grönsakerna som kokat med och släng. Blanda linserna med grönsaksbitarna och citronetten, salta o peppra efter smak!
Här serverades linserna till grillade lammkotletter och en yoghurtsås. Det var det första som anrättades från Löparö lammet.
Här grillades kotletter, täcktes med god tomatsås och gratinerades med fetaost. Gröna bönor med en schalottenvinägrett och tortiglioni till. Åh kolhydrater jag saknar er redan. Pasta o bröd kommer bli min död.
Här kommer ett recept på jättegoda linser som man kan äta med nästan vad som helst. Supergott till kyckling! Jag orkar inte skriva exakta mått utan det blir höftat, anpassa efter hur många ni är. Det här är ett kanon recept om man ska laga till många!
GODA LINSER
Gröna linser
Morot
Stjälkselleri
Schalottenlök
Morot
Stjälkselleri
Schalottenlök
Persilja
Olivolja
Citronsaft
Salt & Peppar
1. Skär ner morot och selleri i 5 cm långa stavar, halvera schalotten lök och koka tillsammans med linserna. Till 4 port skulle jag ta en morot, en selleristjälk och en lök. Obs! Linserna ska vara al dente, inte mosiga.
2. Skär ner morot, selleri och schalottenlök, de behöver inte vara finhackade men i mindre bitar. Grovhacka persilja.
3. Blanda en citronette med ordentligt syra, om man vill kan man blanda i lite dijon.
4. Häll av linserna, plocka bort grönsakerna som kokat med och släng. Blanda linserna med grönsaksbitarna och citronetten, salta o peppra efter smak!
Här serverades linserna till grillade lammkotletter och en yoghurtsås. Det var det första som anrättades från Löparö lammet.
Här grillades kotletter, täcktes med god tomatsås och gratinerades med fetaost. Gröna bönor med en schalottenvinägrett och tortiglioni till. Åh kolhydrater jag saknar er redan. Pasta o bröd kommer bli min död.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)