onsdag 11 augusti 2010

Det utlovade kålpuddingreceptet

Kålpudding är gooooooooott!

KÅLPUDDING MED GRÄDDSÅS 4-6 port
400 g fläskfärs
1 gul lök
1 dl grädde
2 ägg
salt
vitpeppar
800 g vitkål
2 hårda päron
smör

GRÄDDSÅS
4 dl grädde
1 kalvbuljongstärning
vitpeppar
1 skvätt soja
ev. salt
1 dl frusna lingon

Ugnsvärme: 180 grader

1. Sätt på ugnen. Blanda färs, ägg och grädde till en rätt lös smet, salta och peppra. Ställ undan i kylen så länge.
2. Skär bort rotstock på vitkålen, strimla i matberedare eller skär ner i mindre munsbitar. Fräs kålen i omgångar i smör, den ska få färg och mjukna, det ska börja ljuvligt av stekt kål och smör.
3. Skala, kärna ur och tärna päronen. Stek även dem i smör, de ska bli fint karamelliserade och gyllengula, blanda med kålen. Salta och vitpeppra.
4. Ta fram färsen. Hacka löken och fräs den tills glansig och mjuk, blanda den med färsen och ca en tredjedel av kålen och päronen.
5. Lägg hälften av kålblandningen i botten av en smord form, täck med färsen och till sist ett lager med resten av kålen. Grädda 25 minuter-
6. Koka upp grädde och buljongtärning, dra ner värmen och sjud 15-20 minuter, smaka av med vitpeppar (och ev en skvätt soja), koka såsen lite till om den inte är tillräckligt tjock. Rör ner lingonen och låt dem bli varma.

2 kommentarer:

Tina sa...

Jag har vitkål i kylen, och tanken var att det inte ska bli kåldolmar den här gången. Men kålpudding, ja varför inte? Det låter gott!

kristin sa...

Ja, varför inte! Så gott!