
1½ kg päron
2 citroner
½ dl färsk, tunt skivad ingefära
10 dl syltsocker
100 g krossade valnötter
1. Tvätta citronerna och riv skalet, pressa saften och häll i en stor kastrull tillsammans med citronzesten.
2. Skala och kärna ur päronen, skär dem i tärningar ca 2 ggr 2 cm, lägg päronbitarna i kastrullen och tillsätt den skivade ingefäran, om du borstar ingefäran under varmt vatten behöver du inte skala den. Sätt på värmen och sjud under lock i 20 minuter.
3. Rör ner sockret och rör tills det har löst sig. Koka upp och låt det koka häftigt 10-15 minuter, gör geléprov och rör ner valnötterna, koka ett par minuter. Dra av från värmen och låt marmeladen vila 15 minuter
4. Förbered glasburkar, diska dem ordentligt och fyll upp dem med kokhett vatten en stund innan marmeladen ska hällas upp. Häll upp marmeladen, sätt på locken och vänd burkarna upp och ner, vänd upp dem åt rätt håll efter en halvtimme. Låt burkarna svalna, det tar ett par timmar och förvara sedan marmeladen i kylskåp.
2 kommentarer:
Jag har testat surdeg men inte lyckats. Hatar att misslyckas så det får nog vara på ett tag tills jag blir hemmafru och kan vara hemma och ta hand om min surdeg hela dagarna...Marmeladen låter fantastisk!!!
Marmeladen har faktiskt varit väldigt uppskattad. Jag hatar också att misslyckas men otroligt nog har det funkat för mig från början, även om jag verkligen inte får till levainen än. Men gott bröd har det blivit i varje fall om än inte så fluffiga med stora underbara hål :)
Skicka en kommentar