söndag 8 augusti 2010

Trad. frukost

Jahaja, så har man bakat ut bröden. Pain de Martin säger " levainbröd är det jag tillbringar mest tid åt att misslyckas med" och jag kan bara hålla med. Eller brödet är på inget vis misslyckat eller dåligt eller smakar illa, det blir bara inte det där levainbrödet man drömmer om. Jag kanske får skylla mig själv eftersom jag bytte ut ganska mycket av manitoban mot fullkornsdinkel. Degen fick ju jäsa bredvid balkongdörren, den jäste så himla fint, så fint att locket på lådan popped. Jag har börjat baka med digital termometer och en intressant iakttagelse är att bröden generellt sett behöver ungefär tio-femton minuter mindre, har jag alltså ätit övergräddat bröd i alla år? Hur som helst blev det två fina bröd och jag har precis haft carbsfest med mig själv och ätit fyra små smörgåsar med den supersmarriga päron- och valnötsmarmeladen, massor med smör och prästost. Det var gott men min mage kommer inte tacka mig.

PÄRON- & VALNÖTSMARMELAD
1½ kg päron
2 citroner
½ dl färsk, tunt skivad ingefära
10 dl syltsocker
100 g krossade valnötter


1. Tvätta citronerna och riv skalet, pressa saften och häll i en stor kastrull tillsammans med citronzesten.
2. Skala och kärna ur päronen, skär dem i tärningar ca 2 ggr 2 cm, lägg päronbitarna i kastrullen och tillsätt den skivade ingefäran, om du borstar ingefäran under varmt vatten behöver du inte skala den. Sätt på värmen och sjud under lock i 20 minuter.
3. Rör ner sockret och rör tills det har löst sig. Koka upp och låt det koka häftigt 10-15 minuter, gör geléprov och rör ner valnötterna, koka ett par minuter. Dra av från värmen och låt marmeladen vila 15 minuter
4. Förbered glasburkar, diska dem ordentligt och fyll upp dem med kokhett vatten en stund innan marmeladen ska hällas upp. Häll upp marmeladen, sätt på locken och vänd burkarna upp och ner, vänd upp dem åt rätt håll efter en halvtimme. Låt burkarna svalna, det tar ett par timmar och förvara sedan marmeladen i kylskåp.

2 kommentarer:

Sofie sa...

Jag har testat surdeg men inte lyckats. Hatar att misslyckas så det får nog vara på ett tag tills jag blir hemmafru och kan vara hemma och ta hand om min surdeg hela dagarna...Marmeladen låter fantastisk!!!

kristin sa...

Marmeladen har faktiskt varit väldigt uppskattad. Jag hatar också att misslyckas men otroligt nog har det funkat för mig från början, även om jag verkligen inte får till levainen än. Men gott bröd har det blivit i varje fall om än inte så fluffiga med stora underbara hål :)