onsdag 10 mars 2010

Kikärtssoppa


Jag lagade precis soppa på en spik, ni vet när man märker hur hungrig man är men inte har någon lust att sätta igång nåt stort projekt men man vill inte "bara" äta typ yoghurt och bär? Det blev välfigt gott oavsett, med en smak som påminde lite om sparrissoppa! Inspiration kom från ett minne av en purjo- och kikärtssoppa med massor av timjan från en Jamie Olivers kokböcker och sen ett recept från en liten Zeta-häfte som hette Bönhörd. Det var det lilla häftet som fick mig att komma över min bönskräck och som gav mig den fantastiskt gåvan, rostade kikärtor och dessutom lärde den mig att göra min första caesardressing! Nu svamlade jag iväg, i det häftet fanns ett recept på kikärtor som värmdes i olja med mycket vitlök och rosmarin.

KIKÄRTSSOPPA 4 port
1 burk kikärtor
10 cm purjolök

3 stora vitlöksklyftor

1 puck
fond du chef
7 dl vatten

1 dl grädde smör svartpeppar
TILLBEHÖR
pumpakärnor
parmesan

oregano

crème fraiche


1. Häll av kikärtorna och skölj hastigt. Skala vitlöksklyftorna och krossa dem, smält en klick smör ca 1 msk, i en kastrull och lägg i vitlöksklyftorna, låt dem få lite färg i smöret och tillsätt kikärtorna, låt puttra ca fem minuter.
2. Skiva purjolöken tunt, blanda med kikärtorna och peppra ordentligt. Tillsätt pucken och spä med vattnet, puttra 20 minuter.
3. Mixa soppan slät och tillsätt grädden, låt koka upp och smaka av.
4. Servera med onskade tillbehör.

3 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Spännande med kikärtssoppa! Ugnsrostade kikärtor är jag uppväxt med. Min mamma lagade jämnt det som snacks på 80-talet.
Minns fröken Dill

Annika sa...

Den kikärts- och purjosoppan är en favorit även här. fast jag hat inget minne av timjan, lustigt nog?
Håller med om att Zetas brochyrer bjudit på många goda rätter och mycket inspiration.

kristin sa...

Hmm, timjanet kanske var med i nåt tv-program då.....