onsdag 10 mars 2010

Queso Fundido, en mexikansk kram


Jag var ju sjuk med något slags ledvärksvirus hela förra veckan, är helt ärligt inte 100% frisk än. Syster drabbades av sjukdomen igår och var ett ynkligt litet paket i soffan när jag kom hem, jag som är van vid 10-13 timmars sömn per natt nu var helt förlamad efter bara 7 timmars sömn. Maten behövde vara asgod, snabb som bara den och enkel nog för en sömngångare. Vad blev det? Queso Fundido, eller min variant av den supersnabba och genialt goda tröstmaten från Mexiko!

Det går bra med vanliga hushållsost, jag blandade med lite färskriven parmesan och det blir ju såklart godare desto godare ost man använder, lek gärna med olika blandningar men det måste ju vara en bra smältost som dominerar.

KRISTINS QUESO FUNDIDO 2 port
250 g ost
½ röd chili
140 g bacon
TILLBEHÖR
1 avokado
½ gul lök
1 lime
créme fraiche
2 fullkornstortilla
rapsolja+smör
SoP
Ugnsvärme: 175 grader

1. Sätt på ugnen. Börja med löktillbehöret, finhacka löken och lägg i en djuptallrik, pressa limen och häll över löken, salta och peppra, ställ för att dra.
2. Tärna osten, riv om du orkar. Finhacka chilin och blanda med osten. Klipp baconet i mindre bitar och stek till önskad krispighet.
3. Bottna portionsformar med baconet och täck med osten, sätt in i ugnen. Det tar olika lång tid för olika ostar 10-20 minuter, håll koll.
4. Skär tortillan i fjärdedelar och stek knapriga och bronsiga i olja och smör. Låt rinna av på hushållspapper.
5. Servera osten i formen med tortillabitar, en halv skivad avokado, löken och en stor klick crème fraiche.

2 kommentarer:

Annika sa...

Men gud så gott det låter, och ser ut! Har aldrig hört talas om detta tidigare. Grymt! Måste vara den ultimata comfort fooden ;).

kristin sa...

Queso fundido betyder helt enkelt smält ost! Kan tänka mig att den hemska ostdippen som finns färdig till tacos kan ha sitt ursprung i det här! Istället för bacon kan man lägga i tex chorizo eller annan god och kryddig korv!