onsdag 3 mars 2010

Kryddkokt fläsklägg

KRYDDKOKT FLÄSKLÄGG 4 port
1 rimmat fläsklägg ca 1 kg
15 szechuanpeppar"korn"
5 vitpepparkorn
8 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 tsk fänkålsfrön
vatten


1. Om fläsklägget är väldigt saltrimmat så bör det lakas ur i färskt vatten några timmar eller över natten (i kylskåp så klart), annars kan det kokas på en gång i osaltat vatten.
2. Lägg det rimmade fläsklägget i en stor kastrull med kryddorna och fyll på med vatten så att det precis täcker lägget.
3. Koka på mellanhögvärme i 1-2 timmar, "tills det känns klart" som det står i Kajsas kokbok. Använd termometer till 72 grader för bäst resultat. Skyn kan sparas, salt, kryddig och underbart len!

Ät med surkål och senap, Provisorns sötma matchade läggets kryddighet perfekt.

2 kommentarer:

birgittahoglundsmat sa...

Mycket intressant smaksättning av fläskläggen. Låter väldigt gott ihop med surkål.

kristin sa...

Tack, det var jättegott! Jag har tidigare "experimenterat" med fläsklägg;
http://foodmob.blogspot.com/2008/10/five-spice-lgpris-lyx.html