torsdag 7 januari 2010

I LOVE BOOKS


Jag hade tänkt mig ett inlägg om böcker med underbara matbeskrivningar, skönlitteratur som inte handlar om mat men där maten har en stor plats. Jag har läst många böcker med fantastiska, överdådiga och målande beskrivningar av måltider eller hur (oftast) mor tar till vara på det yttersta lilla de har och lyckas trolla fram festmåltider på ett potatisskal. Ok, nästa steg var att ta fram de här böckerna och helt plötsligt minns jag inga titlar alls eller så har de böckerna inte plockats upp ur lådorna ännu. Några stycken fanns och vissa kom jag på när jag såg böckerna.

Kärlek het som chili- Laura Esquivel.
Olycklig kärlek, syskonskap och alldeles, alldeles underbar mexikansk mat. Ett recept per kapitel (här finns en bloggad mexikansk festmåltid) Läs även De vilda Detektiverna av Robert Bolaño

Mosippan/ Nancy trilogin- Elsie Johansson
Jag har skrivit om den här serien tidigare, här. Svensk mat hos torpare på 30/40-talet, alla borde läsa de här böckerna, en skildring av en flickas resa från ung tonåring till ung kvinna men även hennes familjs och Sveriges utveckling.

We have always lived in the castle- Shirley Jackson
Maten i sig är inte kulinariskt storslagen eller nyskapande, det är amerikanska klassiker men sättet de är beskrivna på. Jag kan inte sätta fingret på vad det är exakt men maten framstår som små juveler, som hemliga besvärjelser och skyddande talismaner.

PopCo- Scarlett Thomas
En lite krystad bok som inte alls är lika bra som hennes bästsäljare, The End of Mr Y. Alice Butler jobbar på stort leksaksföretag, Popco, som leksaksutvecklare med kryptering och dechiffrering som specialitet. Hela företaget åker till herresäte på engelsk landsbyggd för kick off/ produktutvecklingsbootcamp och här börjar 'mysteriet', Alice börjar få kodade meddelanden... Det finns inte bara en stor kafeteria/matsal utan även en dygnet runt room serviceliknande inrättning där de som stannar kvar på herresätet (för att på ondsint storbolagsvis produktutveckla) kan beställa i princip det de vill. Allt från japanska rätter med alger till en vegansk picnic finns beskrivet, wunderbar!

Haruki Murakami-
Japansk husmanskost som ofta tillagas av ensam man, lunchlådor beskrivs ingående och precist med en smulfri känsla, jag känner hur skarp smörgåsens snittyta är. Ett stekt ägg är ett stekt ägg, biff med paprika är biff med paprika och Murakami lyckas förmedla känslan av att förbereda maten, laga maten, äta maten och diska undan efter maten, det kan inte många. Att fånga vardagens små kristalliserade ögonblick är svårt, precis som att Murakamis karaktärer är människor med brister, oanade krafter/talanger, de onanerar, blir kära i fel person, lagar enkel middag med en vän och dricker för mycket sprit, jag blir nästan hans karaktärer när jag läser hans böcker.

Sofies val- William Styron
Hjärtskärande bok om andra världskrigets progromer, tre vänners förälskelse och sammanbrott och så klart judiska delikatesser i 40-talets New York. Men hör och häpna, jag har inte sett filmen!
Läs även Kavalier & Clays fantastiska äventyr av Michael Chabon.

Gudfadern- Mario Puzo

Syditaliensk mat en masse! Buono, som Bo Hagström brukar säga.

The God of Small Things- Arundhati Roy
Mangochutney!!

Jeanette Winterson

Inte mycket mat i hennes böcker men tredimensionellt beskrivet (om ni förstår vad jag menar?), dessutom skriver hon så naturligt om människor och kärlek, kärlek som inte låter sig störas av kön och etiketter.

Provence-serien av Peter Mayle

Böckerna som var så poppis på 90-talet, Provence var rustikt, riktigt franskt och kontinentalt, nu är det väl hus i Thailand som gäller men böckerna är välvärda att läsa. Allt från tryffeljakt till en pastis i skymningen med nyskördade grönsaker och bagna cauda och vin så klart, massor med vin.

Stekta gröna tomater- Fannie Flagg
Traditionell mat från the Deep South i en varm och stundtals brutal familjekrönika med massor av feministisk (queer tom) kampanda och civilkurage som tyvärr hamnade lite i det prestigelösa chiclitfacket i och med filmatiseringen. Men missförstå mig rätt, jag älskar även filmen.

Nu får det väl ändå räcka, hoppas att ni hittar något ni tycker om!
Vad för böcker med matbeskrivningar tycker ni om?

5 kommentarer:

Stoned potato sa...

Georges Simenon har massor av lyriska matbeskrivningar i sina böcker om kommissarie Maigret (i ropet på 70-talet).

Robert Courtine har fö samlat ihop dessa och gjort något han kallar för "Madame Maigrets receptbok".

kristin sa...

Jag har faktiskt inte läst Maigret även om jag äger några av böckerna, ska definitivt läsas i år!

Mikaela Mars sa...

Mosippan är en riktig klassiker i vår familj, så satans bra böcker hon skriver! Och Peter Mayle var måååånga år sedan jag läste, men minns att matskildringarna var mer överdådiga än beskrivningarna av de brittiska frukostarna i Enid Blytons Vi 5-böcker. :)

Fröken Dill sa...

Lite härliga boktips, vad bra!
Stort tack.
Från fröken Dill

kristin sa...

Hoppas du hittar nåt du tycker om Frk Dill!