tisdag 26 januari 2010

Stackars lilla mig!

Jag är en hängiven tillbedjare av kycklingsoppans heliga krafter och har bloggat om den förr. Ja, jag är sjuk. En riktig head cold som man säger i Amerikat, huvudvärk, svullna näsgångar, ögon som känns som att de håller på jämkas ihop till ett stort cyklopöga, kliiga öron och raspig, torr hals, då har vi inte ens talat om det där sega slemmet. Alltså har bloggandet hamnat lite på efterkälken, inspiration till matlagning har varit lika med noll och då drog jag fram den gamla käpphästen kycklingsoppa och vilken bra idé speciellt när någon annan handlar åt en. Dessutom uppfann jag något fantastiskt i förra veckan, har inga bilder dessvärre men receptet är provlagat med stor succé av min väninna Danni, jag tog fram receptet till firandet av hennes man men mer om det i nästa inlägg och vidare till soppan.

HET & AROMATISK KYCKLINGSOPPA 4 port
1 stor bit ingefära, 2-3 tummar
½ röd chili
6 vitlöksklyftor
2 buljongtärningar + 1 liter vatten
3 kycklingbröstfiléer
1 msk soja
1 msk ostronsås
svartpeppar
sesamolja
6 champinjoner
2 salladslök
1 ask färska böngroddar
salladskål
färsk koriander


1. Hacka vitlök, chili och ingefära, lägg i kastrull och koka upp med vatten, buljongtärning, soja, ostronsås, färskmalen svartpeppar och en liten skvätt sesamolja, bara någon droppe eller två.
2. Dra ner värmen och lägg i kycklingfiléerna, låt dem sjuda 10 minuter, ta upp den största och kolla att den är klar. Ta upp kycklingen och dra isär den i mindre bitar, kycklingen bör vara så mör att det inte behövs mycket för att den ska dela sig naturligt. Låt stå.
3. Putsa champinjonerna och skär i klyftor, skiva salladslök tunt och strimla salladskålen.
4. Sila över buljongen till en ny kastrull och låt den koka upp igen, lägg i champinjoner (och salladslök om du vill ha den lite mildare). Koka svampen al dente, några minuter bara.5. Bottna skålar med salladskål, böngroddar och kycklingkött sedan lök, svamp, riven färsk koriander och häll över den varma buljongen.

2 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

Het kycklingsoppa är en lysande remedy, verkligen!

kristin sa...

Den blev rätt het.... men det var precis vad bihålorna behövde!