tisdag 12 januari 2010

Indisk Smörkyckling- Murgh Makhani

Det här var en vinnare som går rätt in på topplistan! Jag blandade två recept ett från Jens Linders (som är inspirerat av Hugh Fearnley-Whitingstall, finns en länk till River Cottage i länklistan) Långkok och ett från Den Stora Asiatiska Kokboken. Jag använde endast 1 tsk honung jämfört med Den Storas 2 tsk socker och Jens 4 tsk honung, Den Stora penslar dessutom kycklingen med en blandning av gul- & rödhushållsfärg innan den marineras, det struntade jag också i!

Kycklingen kan gott marinera i ett dygn om du vill men minst 4 timmar. Jag använde tomatpuré men ska prova med bra burktomater nästa gång. Dessutom hade jag inte i extra chili i såsen vilket båda recept hade men jag var helt enkelt sugen på en lite mildare rätt idag. Det verkar komplicerat med många delmoment men jag LOVAR att det är enkelt så länge man har en bra mise en place och läser receptet noggrant. Det går att utesluta bockhornsklövern och korianderfröet om du inte har det hemma, garam masalan är svår att leva utan dock!

Steg 1
MARINAD
1 kg kycklinglårfilé
1 tsk salt
4 msk citronsaft
2½ dl yoghurt
1 medelstor lök
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 chili
2 tsk garam masala
1½ tsk malen korianderfrö
1 tsk malen bockhornsklöver


1. Skär kycklingen i 2 cm breda strimlor, lägg i en ugnsform, häll över citronsaften och saltet.
2. Hacka löken, vitlöken och chilin och grovriv ingefäran, lägg allt i en mixer, tillsätt yoghurt, garam masala, korianderfrö och bockhornsklöver och mixa till en slät smet.
3. Häll marinaden över kycklingen och rör om, täck över och sätt in i kylskåpet marinera över natten eller i minst 4 timmar.

Steg 2
SÅSEN
1 1/4 dl tomatpuré
1 1/4 dl vatten
2 cm färsk ingefära
2½ dl grädde
4 tsk citronsaft
1 tsk garam masala
½ tsk malen korianderfrö
1 tsk malen bockhornsklöver
1 tsk malen spiskummin
100 gr smör


1. Ta ut kycklingen ur kylskåpet och låt den bli lite rumstempererad, sätt ugnen på 225 grader.
2. Riv ingefäran fint och blanda med allt utom smöret.
3. Smält smöret i en tjockbottnad gryta, här kan du rosta de torra kryddorna och chilin om du har lust istället för att blanda dem med grädden osv.
4. Häll såsen i det smälta smöret och låt det puttra 30 min på låg värme, fortsätt med Steg 3.

STEG 3
1 tsk honung
färsk malen svartpeppar
ev. 1 nypa salt


1. Sätt in den marinerade kycklingen i ugnen och låt den gå i 15-20 minuter, håll koll med digital termometer eller skär upp en bit om du är osäker på att den är klar.
2. Ta formen ur ugnen och ställ åt sidan.
3. Smaka på såsen och koka ihop mer om såsen är för tunn, smaka av med honung, peppar och saltet om det behövs.
4. Lägg över kycklingbitarna i såsen, det gör inget om lite av marinaden följer med. Låt allt bli varmt!

Om du inte är rädd för kolhydrater serverar du ris eller naan till om du är rädd för carbs, som jag, kan du servera bladspenat till! Nästa gång lägger jag den frusna bladspenaten direkt i grytan precis innan servering men bara om jag tror att allt kommer gå åt, annars får ju bladspenaten en dötråkig färg.

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Gudars, yoghurtmarinad är ju helt fantastiskt gott!

Fröken Dill sa...

Hemlagat indiskt - GOTTTTT!
Tycker fröken Dill

Unknown sa...

Det var såå fantastiskt, här i Bagis finns ingen indier och jag har verkligen saknat det, dessvärre ligger det en riktigt bra förortspizzeria mindre än 1 minut bort. Men nu kan jag börja laga min egna indiska mat, nästa rätt blir palak panir!