tisdag 3 februari 2009

Back in the Day

Jag tror att jag ska börja samla på gamla kokböcker. Jag har ju en lagom stor kokbokssamling men jag behöver fler. En av mina favoritkokböcker är Den Godaste Maten- Utvalda recept från ICA-kurirens provkök från 1949, den var min farmors, hon var inte överförtjust i matlagningens sälla konst. Kunskaps- och teknikkänslan har jag nog fått från min mormor, bara en i raden av köksfascister, lusten och nyfikenheten kommer väl från mor och far.
Åter till kokböckerna. Det finns tusentals kök, tekniker, dieter, råvaror som jag inte har provat på ännu och de gömmer väl sig i de där glansiga kokböckerna med makrobilder på mat. Sakta i backarna! jag gör mig på intet sätt lustig på någons bekostnad, jag gillar makro skarpt! No pun intended.
Varför blabbar jag om det här då? Jo, ett av "problemen" på min nya arbetsplats är pålägg till mellanmålet, de är ju krav-certifierade. Skinka, leverpastej, kaviar osv har för mycket e-nummer eller så finns det inga vettiga ekologiska alternativ alltså serveras bara ost till smörgåsarna. Jag har ju redan kläckt den fantastiska idén, färskost, me the genius. Bla, bla, bla jag vill baka egen leverpastej, koka skinka och göra egen rostbiff! Och då när jag ändå håller på kan jag lägga in egen gurka och rödbetor. Och vad kan vara bättre än att konsultera gamla kokböcker?! Jag må vara omständig men jag kommer oftast fram till slut!

Men jag tar mer än gärna emot förslag på bra pålägg.
TIPS!!! Please!

3 kommentarer:

Annika sa...

Så lustigt att du också är inne på det här spåret!
Jag fick ärva en köksalmanacka från 1933 av min morbror som gick bort i höstas. Vilken guldgruva...inte minst det faktum att alla rätter, nästan gick ut på att middagens rester återanvändes till lunch nästa dag. Jag blev också förvånad över att hitta ingredienser såsom spaghetti, äggplanta och sultanarussin.
har läst i boken om och om igen.
Tror vi har et gemensamt intresse i detta ;).

Kinna sa...

Du har definivt ett gemensamt intresse med mig. Jag har just skickat efter en efterrättsbok från Operakällaren och en gammal kokbok som min mamma rekommenderade, Iduns kokbok. Sitter med Hagdahls 1800-tal och Vår kokbok 1964, Stora kokboken och mormors gamla vaxduksbok med handskrivna recept. Det är som en spännande resa...

kristin sa...

Oh ja, min mamma som inte är så gammal har jättefina kokböcker från sent sextiotal, tidigt sjuttiotal, tror ni jag får norpa dem? Icke! Tänkte gå ut i helgen och leta på antikvariat, myrorna o dyl! Har en rolig kokbok från Ålandsskärgård, tidigt 80-tal tror jag, där man bla kan lära sig laga sjöfågel, mums.