onsdag 4 februari 2009

ONSDAGSSUPÉ

Köksinteriör från 1949, tjuvad härifrån

Som sagt idag blir det en lätt supé, jag tänker inte ändra i originalrecepten däremot så kan jag alltid rekommendera. Det ingår burkärtor I den Italienska Salladen och där skulle jag då rekommendera att ni använder frusna istället. Men om era smaklökar lider av någon slags störning så kanske ni föredrar burkärtor, kör i vind.

BONDBÖNSVÄLLING 4-6 port.
1 kg ospritade eller ½ liter spritade bondbönor
REDNING
1½ msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
1½ liter spad och buljong
salt, peppar
1 äggula, 1 dl grädde


Sprita bönorna och tag bort bönfästena. Önskas soppan särskilt fin, skalar man bönorna. Förväll dem då lätt och låt dem rinna av. Därefter klämmer man en bondböna i sänder mellan fingrarna, så att skalet går av. Sätt på bönorna i kokande, lätt saltat vatten och låt dem långsamt koka mjuka. Sila upp bönorna och koka därefter soppan. Fräs då samman smör (margarin) och mjöl, späd först med bönspad litet i sänder och därefter med buljong. Låt soppan koka en stund och krydda den under tiden. Lägg i bönorna och red soppan med äggula och grädde. För att ytterligare förhöja smaken kan man blanda litet rårivna morötter i den färdiga soppan och servera knaprigt stekta skink- eller fläsktärningar till.
Obs.! Rester av soppan kan redas med mera mjöl och serveras som stuvning till stekt eller kokt korv.

ITALIENSKSALLAD 6-8 port.
1 hg kokt rimmad tunga
1 hg kokt skinka eller kalvstek
2 äpplen (3 hg)
½ burk ärter eller små gröna bönor
4 kokta potatisar (1½-2 hg)
2 kokta morötter (2 hg)
1 bit saltgurka
2-2½ dl hemlagad eller köpt majonnäs
1-2 dl grädde

GARNERING
sallad, tomat, gurka eller druvor

Skär kött, äpple, morot, potatis och gurka i strimlor. Användes bönor så skär dem i bitar. Lägg alltsammans i en skål.
Rör ut majonnäsen med litet grädde. Häll majonnäsen över salladen och blanda den. Lägg upp salladen i en skål och garnera med tomat, gurka eller druvor. Låt salladen stå kallt en stund innan den serveras.

GRAPEFRUKTSALLAD 4-6 port.
3-5 grapefrukter därav helst 2 blodgrapefrukter
(1-2 hg druvor)

SOCKERLAG
2 dl socker
3 dl vatten
saften av ½-1 citron


Koka sockerlagen simmig. Häll upp den i en skål och smaksätt med citronsaft. Skala frukterna och dela dem i klyftor. Drag bort den tunna hinnan, som omger varje klyfta, och lägg efter hand ner klyftorna i lagen. Önskar man blanda salladen med druvor, så skölj dessa och kärna ur dem. Lägg druvorna ovanpå salladen, varefter denna bör stå kallt en stund innan den serveras.

Så lätt och sofistikerat! Eller vad säger ni? Jo, boken säger att man kan fylla urgröpta tomater med den Italienska Salladen, låter väl trevligt eller vad säger ni?

Inga kommentarer: