fredag 6 februari 2009

KÖTTBERGET

Ibland är kött allt man vill ha. Jag lågtempar ryggbiff ca 5 timmar, låter den vila minst en halvtimme, skär upp och strör över flingsalt. Sen äter jag béarnaise och rödvinssås till.


BÄSTA RÖDVINSSÅSEN
100 g morot
100 g rotselleri
4 små schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100- 200 g rökt sidfläsk
3 msk tomatpuré
2½ dl rödvin
5 dl oxbuljong
5 persiljestjälkar
1 litet knippe timjan
4 lagerblad
5-10 pepparkorn
salt
100 g rumsvarmt osaltat smör i kuber


1. Hacka grönsakerna grovt och fräs i olja med sidfläsket, du kan dela den i mindre bitar eller lägga i hela biten som den är. Ha i tomatpurén och fräs med när löken börjar ta färg, tillsätt vitpepparkorn, lagerblad, persiljestjälkar och timjan.
2. Släck med rödvinet och buljongen. Puttra såsen långsamt på låg värme tills den reducerat med hälften, bör ta 30-60 min.
3. Sila såsen och släng grönsaksmoset. Häll tillbaka såsen i kastrullen och montera med smörbitarna. Eftersom både buljongen och sidfläsket är salt så är det först nu man kan avgöra om det behövs extra salt. Om man vill kan färsk persilja tillsättas.

3 kommentarer:

Annika sa...

Gud. Så. Gott. Det. Låter.
Kan du inte beskriva hur du lågtempererar? Jag har aldrig vasrit i näörheten av det. Att tillaga kött på s50 grader är väl det "värsta" jag gjort...

Raz sa...

Sååås! Åh vad jag ska försöka laga din rödvinsås!

kristin sa...

Annika: Det är inte så avancerat med köttet, bryner det runt om, stoppar en dig.termometer i den tjockaste delen, sätter i ugn på 75-100 grader, sen går jag och vrider upp och ner beroende på hur neurotisk jag känner mig. Blir nervös att det inte ska va klart i tid, drar upp, blir nervös att det går för fort dra ner temperaturen. Låter gå till 52 grader...
Raz: Gör det, blir oerhört gott! Dubbla gärna satsen folk brukar sleva isig rätt mycket!