tisdag 10 februari 2009

Kryddkokt fläskkarré med palsternack- & bönpuré

6 portioner

ca 1.25 kg karré med ben eller ca 1 kg utan ben
KOKSPAD
1 liter äppeljuice eller måltidsdricka
1 tsk salt
1 msk kinesisk soja
2 krm krossad svartpeppar
1 tsk hel kardemumma
1 tsk szechuanpeppar
1 kanelstång
5 vitlöksklyftor
50 g färsk ingefära, skivad
1 bit purjolök
1 svenskt rött äpple, kvartat
½ liten blodapelsin


1.Välj en gryta där allt ligger trångt, mät upp allt till kokspadet och koka upp det.
2.Lägg i köttet och låt det sakta sjuda under lock 60-75 minuter (eller använd dig.termometer till 72 grader). Vänd på köttbiten en gång under tiden om den inte täcks av kokspadet. Prova med en provsticka mot slutet, den ska gå in ganska lätt när köttet är färdigt.
3. Dra grytan från värmen och låt köttet ligga i spadet ca 20 minuter, ta sen upp och låt vila när du gör såsen.



PURÉ
400 g palsternacka
1 burk ekologiska små vita bönor
1 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja
ev. skalet från ½ citron
salt, vitpeppar


1. Skala och skär ner palsternackan i jämnstora bitar, koka i saltat vatten tills mjuk. Häll under tiden av bönorna och spola av dem, häll dem i kastrullen och låt dem bli varma.
2. Häll av kokspadet men spara en ½ dl. Mixa palsternackan och bönorna med crème fraiche, persilja och ev. citronskalet, spä med kokspadet om det behövs. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: