torsdag 12 februari 2009

St.Valentines

Kanadensiska desigern Marian Bantjes har gjort det här hjärtat.

Oavsett om du är singel, nykärs-psykotisk eller stadgad i slentrian så passar lite choklad. Antingen ger man den till sig själv eller så ger du den till nån som behöver lite uppmärksamhet eller kärlek. Eler kanske till nån du är skyldig pengar så kanske de glömmer skulden.... Personligen så tar jag gärna en flaska champagne, vink, vink. Först får ni en enkel tryffel med godis, mortla valfri hårdkaramell prova gärna lakrits! Om du nu är en av de där stadgade jävlarna kan du behöva lite passion och hetta, se då det andra receptet.

GODISCHOKLADTRYFFELKLUBBOR
200 g mörkchoklad 70%
1½ dl vispgrädde
1 dl råsocker
2 msk honung
1 tsk krossad godis


Gör så här
1. Finhacka chokladen.
2. Koka upp grädde, socker och honung, dra av från värmen och blanda i choklad och godiset. Rör tills chokladen har smält, häll i en klädd form (18 gånger 18). Låt tryffeln svalna och sedan stelna i kyl minst tre timmar.
3. Stjälp ur formen och skär eller ta ut valfri form, så här till alla hjärtans dag använder du en liten hjärtformad pepparkaksform. Stoppa en pinne i tryffeln och slå in i cellofan el dyl, knyt en fin rosett under klubben. Förvara klubborna i frys till servering.

Prova att lägga en tryffelklubba i en kopp varm mjölk. Om man inte vill finlira går det bra att skära rutor av tryffelmassan. Till jul blandar du i pepparkakskryddor istället.

PASSIONERAD TRYFFEL 30-40 kulor
125 g mörk choklad (minst 75%)
125 g mjölkchoklad (inte ljus blockchoklad)
75 g passionfruktspuré
75 g socker
50 g smör
3½ msk vispgrädde
1 krm chilipulver
kakaopulver


FINLIR INGREDIENSER
200 g mörkchoklad
ca 80 g siktat kakaopulver (minst 75%)


1. Finhacka de båda chokladsorterna. Lägg dem i en mixer/matberedare med chilipulvret.
2. Koka upp passionfruktspuré, socker, smör och grädde.
3. Häll passionfruktsblandningen över chokladen. Mixa tills chokladen smält.
4. Bred ut chokladen på ett fat. Täck med plastfilm, låt svaln i rumsvärme tills den stelnat.
5. Spritsa små kulor högst 2 cm i diameter (eller skär små kuber).
6. Rulla kulorna i kakaopulver. Förvara i skafferi eller sval, håller sig då bra i 10 dagar.

FINLIR- gör så här efter nr.5
6. Täck handflatorna med kakaopulver. Handrulla kulorna så att de blir jämnt runda. Låt torka en timme.
7. Temperera chokladen. Rulla kulorna i handen med den temperade chokladen.
8. Rulla runt kulorna i kakaopulvret. Lägg dem sedan i en sikt och skaka bort överflödigt pulver.

Lycka till!

Inga kommentarer: