fredag 6 februari 2009

Man blir smart av fisk!

"Sverige är lyckligt lottat land då det gäller fisk. Vi har tillgång till en oändligt mycket större variation på fin fisk än något annat land i Europa. Fisksorterna varierar från typisk saltvattenfisk (Västkustfisk), och fisk fångad i bräckt vatten (Östersjöfisk) till alla de vanliga sötvattensfiskarna. Men tyvärr uppskattas inte fiskmat tillräckligt i alla svenska hem.
Fisk är hälsosam och som regel lättsmält kost. De feta fiskarna är visserligen mer hårdsmälta än de magra, men förutom att de har ett högt näringsvärde innehåller köttet stor halt av A- och D-vitamin. De magrare saltvattensfiskarna innehåller jod, i levern är A- och D-vitaminet upplagrat."


Så inleds kapitlet Fiskrätter!

PURJOLÖKSSTUVAD STRÖMMING ELLER FÄRSK SILL
1 kg strömming eller små färska sillar
2 purjolökar (omkr. 2 hg), salt
2 msk smör eller margarin
2 msk tomatpuré
2 dl grädde eller mjölk


Rensa fisken tag ut ryggbenet, skölj fisken och salta den. Rulla ihop fisken.
Rensa och skölj purjon och skär den i skivor. Fräs purjon knappt mjuk i en eldfast form. Lägg fiskruladerna ovanpå och häll på tomatpurén. Lägg på några klickar smör (margarin) och låt rätten småputtra en stund i ugnen eller på spisen. Häll på grädden och låt rätten koka färdig.
Serveras med kokt eller stekt potatis.

Jag tycker att det låter sjukt gott.

2 kommentarer:

Annika sa...

Jag tycker också att det låter sjukt gott.
Jag lagade strömminglåda med purjo, dojion och grädde för några veckor sedan. Det smakade löjligt bra.
Strömming är underskattat!

kristin sa...

Åååh jag tänker strömmingsflundror med nåt slags purjosmör/gojs i. Strömming är nästan gratis och totalt förbisett av de allra flesta. Får bli ett besök till Strömmingsvagnen på Slussen snart!