fredag 13 februari 2009

Inge'fära på taket!


Ibland har man tur när man ramlar över recept och det här receptet är ett sådant känner jag. Tänk vad gott det här skulle vara till köttbullar! Helst vill man ju att inläggningen ska vara knaprig så skiva inte gurkorna för tunt, jag skulle hålla dem 1-1½mm.

ENGELSK GURK- OCH INGEFÄRSINLÄGGNING
4 stora slanggurkor
1,9 l strösocker
1 bit ingefära stor som en citron


1. Skala och skiva gurkorna tunt, täck med socker och låt stå 24 timmar.
2. Häll av gurksaften i en kastrull, ta gurkskivorna åt sidan, sjud saften tills sockret löst sig. Skär ingefäran i grova bitar och knyt i en silduk, banka ingefäran med en hammare eller kavel lätt. Lägg ner silduksknuten i sockerlagen och koka 45 minuter.
3. Tillsätt gurkskivorna och koka 10 minuter. Lämna blandningen i kastrullen och låt det stå, övertäckt, 12 timmar
4. Koka blandningen hårt 15 minuter, plocka ur ingefäran och släng den. Överför inläggningen till varma, steriliserade burkar och förslut omedelbart.

Tillräckligt kryddigt för att klara av vinternssmaker och tillräckligt fräscht för att även vara en sommarhit! Jag anar att det här är startskottet på ett tema, ingefära! Nu jäklar ska ni få er lyst mätt på ingefära!