lördag 14 februari 2009

Om jag hade en ugn....

skulle jag göra det här dagen till ära. Receptet kommer från Magnolias av Donald Brickman, i hans originalrecept serverar han brownien med äkta vaniljglass, chokladsås och kolasås. Jag däremot tycker att ni ska koka en sås med blandade bär (tex blåbär, jordgubbar, björnbär, hallon), sötad efter eget tycke och avslutad med lite rivet citronskal och så en jättegod vaniljglass. Om ni undrar över de märkliga måtten och temperaturen och så är det för att jag översätter receptet från amerikanska.

WARM CREAM CHEESE BROWNIE 24 st

CREAM CHEESESMET
180 g cream cheese, rumsvarmt
4 msk osaltat smör, rumsvarmt
1,2 dl socker
2 ägg
1 tsk äkta vaniljpulver
2 msk vetemjöl
1,2 dl halvsöt hackad choklad

Ugnsvärme: 162,5

Vispa osten, smör, socker riktigt ordentligt. Tillsätt äggen ett i taget under ordentlig omröring, skrapa ner sidorna åtminstone en gång. Rör ner vaniljen. Vänd ner mjölet och chokladbitarna. Ställ smeten åt sidan.
Smörj en panna (20*30cm), klä med folie och smörj sedan foliet också.

CHOKLADSMET
120 g osötad choklad
120 g halvsöt choklad
6 msk osaltat smör
4 ägg
3½ dl socker
2 tsk vanilj pulver
2,35 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2,35 dl halvsöt hackad choklad


1. Smält choklad och smör i vattenbad. Ta från värmen och låt chokladen svalna till rumstemperatur. Vispa äggen, tillsätt sockret efter hand och vispa tills smeten är ljus och porös. Blanda ner den smälta chokladen. Tillsätt vaniljen och blanda allt ordentligt.
2. Rör ihop mjölet, bakpulvret och salt och vänd ner i chokladsmeten. Vänd ner chokladhacket. Skeda över smeten i den smorda pannan. Bred cream cheesesmeten i 2,5 cm ränder över chokladsmeten. Använd en knivspets för att dra ihop den ljusa och mörka smeten genom att dra spetsen fram och tillbaka.
3. Grädda brownien 35-40 minuter, eller tills provstickan inte är kladdig när den kommer upp. Kanterna kommer ha puffade upp men mitten kommer fortfarande vara relativt mjuk. Men mitten kommer dock att stelna eftersom den fortsätter tillagas efter att pannan tas från ugnen. Låt brownien svalna innan du skär upp den.

1 kommentar:

Raz sa...

Jag skulle ha full panik utan ugn. Sopm du vet bakar jag en del, men föredrar också matlagning i ugn (=så lite jobb!) Ny ugn på g?