måndag 28 december 2009

God fortsättning!

Nu efter en liten bloggsemester så är jag tillbaka, det är dags att laga lite vanlig mat igen, hurra!

Men vi ska börja med väsentligheterna, julklappar och julmat. En av mina välbevarade (?) hemligheter är att jag dödar surdegar, jag sätter dem och de frodas och trivs och sen glömmer jag att mata dem, stoppa mig om jag får för mig att köpa en guldfisk, och så går de stinkande död till mötes. Gissa då om jag blev glad när jag fick Pain de Martins surdegsbok? Nu ska surdegarna i Bagarmossen återigen bubbla, pösa och ge lyftkraft åt degar av alla de slag och förvandla dem till välskapta och underbara bröd. Det var visst det enda matrelaterade jag fick i julklapp, förutom en lila slev i silikon, nej nu ljög jag visst lite. Jag fick ett restaurangbesök med avsmakningsmeny i London från min syster som råkar bo i nämnda stad, någon som har förslag på bra restaurang?

Jullunchen bjöd inte på några särskilt exotiska inslag i år, godaste var grönkålen och en rödkålssallad från Bergenström boken Vinterns Goda Ting, aha, det var därför den var med på bild! Och jag är så givmild att jag tänker skriva ut receptet åt er här. Julmiddagen var en tudelad affär, mor, far och farfar åt lutfisk, jag kan bara inte med lutfiskens doft eller konsistens. Vi döttrar åt varsin hummer som hade flugit ända från Kanada, till dem hade vi gjort en majo och en schalottenvinägersås och åt allt tillsammans med bröd, smör och citron. Och champagne så klart! Fem flsakor champagne gick åt på julafton. Efterrätten bestod av en bär ris á la Malta som jag åt samtidigt som jag tittade på den fantastiska dokumentären Jul i Yellowstone, helt underbar.

Juldagen bjöd på ännu mer familjeumgänge hemma hos mormor med revbensspjäll och bruna bönor, annandagen bjöd på, ja ni gissade rätt, ännu en middag med la familia. Denna gång vägrade jag julmat, det hade visst alla andra tröttnat på också istället blev det halstrade pilgrimsmusslor till förrätt, lammstek med sky, gnocchi och mörkgrönsallad med granatkärnor till varmrätt och vaniljglass med frusna lingon och tjinuskisås till efterrätt.

Men ikväll blir det något så mondänt som köttfärssås eller kanske rödkålssallad med köttfärssås, nu efter jul och nyår är det lowcarb som gäller igen och då blir det mycket, mycket kål av varierande slag. Gör gärna dressingen i förväg, då kommer alla smaker fram ordentligt.

RÖDKÅLSSALLAD FRÅN VINTERNS GODA TING
rödkål
äpplen
dressing:
1 msk mild fransk senap
3 msk röd- eller vitvinsvinäger
½-1 tsk italiensk salladskrydda (kan skippas)
½-1 tsk torkad, smulad dragon
salt
svartpeppar, färskmalen
2 dl olja

1. Gör dressingen först, blanda allt förutom oljan ordentligt. Vispa i oljan lite sänder, målet är en emulsion, tillsätt inte mer olja innan allt du precis haft i har tagits upp av dressingen.
2. Riv rödkålen mycket fint med en vass osthyvel eller mandolin (eller om du är en fena på att skiva riktigt tunt med kniv), häll på dressingen, detta kan nu marinera i en dag om du vill.
3. Grovriv rätt mycket äpple av god sort, tex Cox Orange och blanda med den dressade rödkålen.

2 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

Jag köpte surdegsboken både till mig själv och min mamma i julklapp. Här skall bakas! :)

Husmodern sa...

Jag håller med, Vinterns Goda Ting är en av mina allra bästa vinterkokböcker tillsammans med Hannus. Jag gör alltid Annas varma choklad på julaftonsmorgonen!