torsdag 3 december 2009

LUCKA NR. 3

Nu är vi i början av julbordsätandet och vi kanske inte har tröttnat på julmaten riktig ännu men ibland vill man bara börja kvällen med glögg och nåt tilltugg innan man fortsätter till något så gott och enket som chili-& vitlöksgratinerade blåmusslor. Ät nybakat bröd med god skorpa till och immande kallt vitt vin eller öl, gärna i soffan med favoritfilm eller musik på för maximal dekadens.

CHILI- & VITLÖKSGRATINERADE BLÅMUSSLOR
1 kg blåmusslor
1 dl vitt vin
2 schalottenlök
1 knippe persilja
3 vitlöksklyftor
½ chili
1 citron
150 g rumstempererat smör
1 krm salt
2 varv på svartpeppar kvarnen
Ugnsvärme: 250 grader

STEG 1
1. Sätt på ugnen. Borsta musslorna med rotborste under rinnande vatten och släng de öppna musslorna som inte sluter sig när du knackar på dem. OBS! Om någon mussla känns påtagligt tyngre än de andra kan det vara en s.k. dymussla d.v.s. en dyfylld mussla. Det räcker med en enda dymussla för att förstöra ett musselkok.
2. Hacka schalottenlöken och stjälkarna från persiljan (endast stjälkarna). Fräs löken lite genomskinlig i smör i en vid kastrull, lägg till stjälkarna och häll på vinet, mängden vin beror lite på hur stor din kastrull är men en bottenskyla räcker! Häll ner musslorna (och njut av mitt favoritljud när musselskalen slår mot varandra), sätt på ett lock och koka tills de har öppnat sig, praktiskt med glaslock då! Men det tar bara ett par minuter!

STEG 2
1. Häll av musslorna (spara gärna kokspadet, sila, frys in och använd i sås tex) och ta loss den tomma skalhalvan. Placera musselhalvorna i en ugnsform.
2. Finhacka persilja, chili (behåll fröna om du vill) och vitlök och rör ner allt i smöret med salt och peppar. Tvätta citronen i hett vatten och riv zesten fint, blanda med i smöret.
3. Klicka smöret över musslorna och sätt in i ugnen till smöret har smält, ungefär 5 minuter.

Inga kommentarer: