tisdag 15 december 2009

LUCKA NR.15


Ibland, nä ofta, så är det väldigt trevligt att ha en lillasyster, som i söndags. Receptet är egentligen en halv sats men med tanke på att det blev 30+ bullar på ett paket saffran, så tycker jag att det var rätt bra utdelning!

AMANDAS SAFFRANSBULLAR
25 g jäst
75 g smör
2,5 dl mjölk
125 g kesella
1 krm salt
0.75-1 dl strösocker

½ g saffran (1 pkt)
1 ägg
1 dl russin
8 dl vetemjöl
glögg

FYLLNING
75 g smör
1 tsk vaniljpulver
mandelmassa

Ugnsvärme: 175 grader


1. Lägg russinen i en skål och täck med glögg, häll ev. saffranet i en annan lite skål och rör ut i lite sprit,vi använde årets Blossa glögg. Ta fram 75 gram smör och låt det mjukna.

2.Smula jästen i en bunke, smält smöret, häll på mjölken och ljumma blandningen. Häll lite av mjölksmöret på jästen och rör ut den, fortsätt med resten av degspadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Vispa upp ägget och blanda hälften av ägget i degspadet med 50-75% av russin, spara resten till dekoration. Rör ner mjölet lite i taget så att degen blir smidig och släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl över degen täck med plastfolie och jäs till dubbel storlek ca 1 timme.

3. Blanda vaniljpulvret med det nu mjuka smöret. Slå ner degen och knåda den ordentligt några minuter. Ta upp degen och knåda i resten av mjölet. Dela degen i två och kavla ut till en fyrkant.
4. Bred på hälften av vaniljsmöret och hyvla sedan över mandelmassa. Rulla ihop och skära i 2-3 cm tjocka skivor, ställ på bakplåt med papper. Gör likadant med den andra deghalvan och jäs 30 minuter.

5. Dekorera med resten av russinen och pensla med resten av ägget. Grädda 8 minuter eller tills de har fått fin färg och inte är degiga.

Jag lyfte på Kristinas kastrullock och hittade hennes sons uperfina lussebullar!

Inga kommentarer: