onsdag 16 december 2009

LUCKA NR. 16


Idag ska vi griljera skinka!
Min lilla mor gjorde ofta en skinka som fick konsumeras fritt fram till julafton och sedan en skinka till julafton. 11 år sedan åkte vi och hämtade våra lilla hund Jack, som då var en liten valp, precis innan jul. Kvällen innan julafton gjorde mamma en skinka och gissa vem som låg framför ugnen och sov i flera timmar, det doftade inte bara gott utan var även underbart varmt enligt lilla Jack. Vi köpte en skinka förra veckan, färdigkokt (shame on me! men jag var lat), den griljerades efter alla konstens regler och lilla hunden som var på besök blev väldans glad (se bild).
Skinkan var ekologisk men det innebär i princip bara att grisarna får gå ute på en betonggård men det är väl bättre än ingenting?


Nu till dagens tips! Idag bjuder jag på tre, ja hela tre griljeringsförslag!

OBS! Alla recept förutsätter att ugnen är värmd till 200 grader, att skinkan är kokt, att svål och ev nät är borttaget och att skinkan står på ett ugnssäkert fat eller i en långpanna.

SENAPSGRILJERING
1 äggula
3 msk grovkornig senap
2-3 msk ströbröd
hela kryddnejlikor


1. Trimma fettet om det är tjockt.
2. Rör ihop senap och äggula, pensla skinkan och stick i nejlikorna dekorativt!
3. Sätt in skinkan i ugnen och griljera tills den fått fin färg, 10- 15 minuter.

GLASERAD SKINKA
½ farin- eller muscavadosocker
1 dl pressad apelsin
hela krydddnejlikor


1. Skär jämna sneda rutor genom fettet på skinkan och sätt en kryddnejlika i varje kryss. Strö sockret över skinkan.
2. Sätt in skinkan i mitten av ugnen (ja, du får ju sätta den längre ner i ugnen om skinkan är hög.)
3. Ös med apelsinsaften när sockret har smält och fått lite färg. Ös sen ett par gånger med det som smälter ner. Skinkan är färdig efter 20 minuter eller när den är gulbrun och glansig.

NYPON- & CHIPOTLEGRILJERING
2 vitlöksklyftor
2 msk finhackad schalottenlök
1 dl torkade nypon
125 g honung
1.25 dl vatten
½ torkade chipotle
½ dl ströbröd
rapsolja


1. Blötlägg nyponskalen och chipotlen i hett vatten ca 30 minuter. Sila av vätskan.
2. Fräs vitlöken och schalottenlöken i rapsolja tills de har mjuknat något, ha sedan i nypon, chipotle, vatten och honung, sjud under omrörning tills blandningen är simmig. Mixa blandningen ordentligt tills den är slät.
3. Bred glazen över skinkan och fördela ströbrödet jämnt. Griljera skinkan i ugnen ca 20 minuter tills den har fått fin färg!
Den här glazen kan användas till annat kött som ska grillas t.ex. kycklinglår.

Inga kommentarer: