måndag 14 december 2009

LUCKA NR. 14

Bilden på det oerhört vackra arrangemanget är lånat från Sköna Hem!

Ingen i min familj eller släkt kommer från Halland men den här grönkålen har stått på julbordet så länge jag kan minnas. Köp massor av grönkål, koka i skinkspadet, grovhacka och frys in, då kan du ta fram grönkål eftersom och värma i grädde. Även gott med lite knaperstekt bacon i, stek då baconet, häll av överskotts fett, lägg i kålen och fräs och späd sedan med grädden.

HALLÄNDSK GRÖNKÅL
2–3 stånd färsk grönkål
skinkspad (eller köttbuljong)
2 msk smör
2 dl grädde (mellan eller visp)
salt
vitpeppar

1. Sätt på en stor kastrull med skinspad och koka upp. Skär ut stånden och de grövsta bladnerverna från grönkålen, lägg bladen i spadet och koka tills de är mjuka ca 15-20 minuter.
2. Ta upp bladen och låt det mesta av spadet rinna av och hacka bladen grovt. (Frys in om du vill.)
3. Fräs kålen i smöret och späd med grädden, småkoka 4-5 minuter, smaka av med salt och peppar.

1 kommentar:

Mikaela Mars sa...

ser fram emot just detta på råets julbord. Svärfamiljen har just flyttat till ett fint hus i Laholm och vi är bespetsade på att omfamna den lokala matkulturen. :)