onsdag 23 december 2009

LUCKA NR.23

Bild lånad från BBC Good Food

Imorgon smäller det, alltså kör vi något relativt enkelt och snabbt, som inte smakar julbord! Det finns en uppsjö av varianter på Welsh rarebit eller rabbit och om du är intresserad av att förkovra dig kan du läsa här, det finns även enklare recept än det nedan som här. Du kan även se en video där The New York Times matskribent Mark Bittman (The Minimalist) lagar rarebit. Här hittar du videon och här hittar du hans blogg.

WELSH RAREBIT 4 port
25 g smör
25 g mjöl

1½ dl mjölk

175 g riven cheddar

1½ dl mörk öl, helst brown ale

1 tsk engelsk senap

2 tsk Worcestershire sås

2 äggulor

4 skivor gott bröd gärna surdeg

salt

peppar


1. Smält möret och rör ner mjölet, låt det få lite färg kanske 1 minut. Dra av värmen och låt det svalna något.
2. Koka under tiden upp mjölk och rör sedan ner det i din roux (mjölet och smöret alltså). Låt det koka upp igen under ständig omröring.
3. Tillsätt osten, vänd ner och ta av från värmen.
4. Blanda senapen, ölen och Worcestershiresåsen i kastrull och reducera, när blandningen har tjocknat häller du över det i ostsåsen. Krydda ordentligt med salt och peppar, smaka av, rör ner äggulorna.
5. Häll blandningen över brödet på en plåt eller ugnsform, sätt under grillen tills det bubblar och får fin färg. Servera med extra Worcestershire sås vid sidan om och en stor öl.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag älskar den rätten. Vi brukar göra den på rester av cheddarosten, nej förresten vi rukar köpa cheddar speciellt för att det SKA bli rester till welsh rarebit.
Hälsar fröken Dill

kristin sa...

Ja, det är verkligen en fantastisk rätt, det vattnas i munnen bara jag tänker på smält cheddar och senap och gott lite segt bröd. Mmmmm