tisdag 22 december 2009

LUCKA NR.22

Gott och enkelt och så där. Vad gäller kryddning så är det oerhört fritt, ta det du gillar. Jag tycker om fänkål och dillfrö men då smaksätter jag degen med två tredjedelar och strör sedan resten över den utkavlade degen och kavlar in den.

KNÄCKEBRÖD
25g jäst
5dl vatten
1½ tsk salt
25g margarin
1,2l grovt rågmjöl
Flingsalt

1 msk Sesamfrön, linfrön, hel kummin, dillfrön, fänkål, a
nisfrö el dyl
Ugnsvärme: 250 grader


1. Sätt på ugnen. Smula jästen i en degbunke, häll över det fingerljumma vattnet och rör ut tills jästen löst sig. Låt stå under bakduk (15-30min).2.Tillsätt resten av ingredienserna men spara 1 dl av mjölet till utbakning. Det är dessutom dags för smaksättningen nu. Arbeta degen riktigt ordentligt tills den känns smidig, ta mer mjöl om den är för kladdig. MEN, degen ska inte var hård. Jäs under duk eller plastfolie 30 minuter.

3. Dela upp degen i 10 delar. De delar du inte kavlar bör ligga under en fuktad bakduk för att inte torka. Kavla degen riktigt tunn på mjölat bakbord med mjölad kavel. Strö över flingsalt och önskade frön, kryddor och kavla över. Nagga eller kavla med kruskavel om du vill. Skär i önskad form och storlek.

4. Lyft över på plåtar försiktigt, mjöla plåtarna eller använd bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5-10 minuter, tills de har fått fin färg men inte bränns. Låt svalna på galler, förvara torrt.

Inga kommentarer: