torsdag 17 december 2009

LUCKA NR. 17


Nu till en efterrätt, kardemummaparfait och det är inte alls så svårt eller jobbigt att göra parfait som du skulle kunna tro! Karamellflarn är jättegott till, det är absolut bäst om du har en silpatduk men det går att använda bakplåtspapper, jag skulle nogpensla det med lite rapsolja för säkerhetsskull. Och ja, du måste ha en digitaltermometer eller sockertermometer om ni undrar varför det här receptet är så "tekniskt" finlirigt så är det för att jag gjorde den här när jag gick på Culinar, det var ett undervisningsrecept.

KARDEMUMMAPARFAIT 4 portioner
200 g socker
½ dl vatten
3 äggvitor
2 dl vispgrädde
1 dl creme fraiche
2 tsk malen kardemumma


1. Koka socker och vatten till 117 grader ca 5 minuter, använd termometern!
2. Vispa äggvitorn med elvisp ca 30 sekunder och blanda med den varma sockerlagen i en bunke. Ställ bunken i ett kallt vattenbad och visppa marängen kall.
3. Vispa grädden och crème fraichen tjockt, rör i kardemumman och märangen.
4. Klä en form med plastfolie och häll i parfaitsmeten, ställ i frysen tills parfaiten har stelnat, ca två timmar.

KARAMELLFLARN
100 g äggvita
100 g strösocker
65 g vetemjöl

Ugnsvärme: 175 grader

1. Blanda ingredienserna till en jämn smet. Fördela smeten tunt på silpatduk, de ska vara tunna droppa lite av smeten och bre ut med en stekspade eller palett.
2. Grädda 3-4 minuter eller till de får en jämn gyllenbrun färg.

Servera till parfaiten, kanske med en varm coulis på lite höstigare bär eller frukter tex björnbär, plommon eller körsbär. Nu är det åter igen så att bilder på denna magnifika efterrätt finns på min stendöda dator :( Så kardemummabilden är googlad.

2 kommentarer:

Raz sa...

Kardemumma är en av mina favoriter. =)

kristin sa...

Det är gott det!