lördag 5 december 2009

LUCKA NR. 5


Inget kan ju ersätta revbensspjäll och alla vegetarianer försöker faktiskt inte ersätta köttet med ett vegetariskt substitut. Oavsett varför så är de här goda till julbordet eller annars!

VEGETARISKA "REVBENSSPJÄLL" ca 4 portioner
8 palsternackor
1 apelsin
50 g smör
2 msk honung

2 msk soja

1 ordentlig tumme ingefära

svartpeppar

timjankvistar
Ugnsvärme: 200 grader

1. Sätt på ugnen. Blanda marinad/glaze genom att pressa saften från apelsinen, riv ingefäran och blanda med smör, honung och peppar i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen.
2. Skär palsternackorna i jämnstora centimeterstora stavar i hela palsternackans längd, fördela stavarna på en ugnsform med lite timjanskvistar och pensla med marinaden och se till att de är helt täckta av marinaden men de ska inte simma i marinaden spara ungefär hälften.
3. Sätt in palsternackorna i ugnen, pensla dem med resten av marinaden efter 15 minuter och låt dem gå ytterligare 15 minuter i ugnen tills de är mjuka, känn efter med sticka. De ska vara mjuka inuti och krispiga utanpå, sätt på grillen en stund om de är inte är krispiga!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Vill ha riktiga revbensspjäll,men dessa låter verkligen värda att prova! Min J svårgillar palsternacka så det skulle nog gå hem.
Tror fröken Dill

kristin sa...

Jo, jag tar också hellre riktiga revbensspjäll, dessa oäktingar kommer från min tid som vegetarian. Nu gör jag dom nog hellre som ett tillbehör till revbenspjäll ;) eller till en benfri kotlettrad fylld med katrinplommon.