torsdag 10 december 2009

LUCKA NR. 10


Vacker efterrätt att svalka sig med efter en mäktig och värmande middag som ser ut som en liten vintrig, blekoranget snöbollsdröm. Grundreceptet kommer från Jan Hedhs Passion för desserter men jag har ändrat smaksättningen!

MANDARIN & INGEFÄRSGRANITÉ 1 liter
2 gelatinblad
4 mandariner eller 1 dl mandarinjuice
1 halv tumme ingefära
8 dl vatten
200 g socker


1. Lägg gelatinet i blöt i ordentligt med vatten i minst 10 minuter.
2. Koka upp vattnet och sockret och ta kastrullen av spisen.
3. Tvätt ingefäran, då behöver den inte skalas, riv den och lägg ingefärsraspet i kastrullen, för över gelatinbladen, de behöver inte kramas ur. Rör allt tills gelatinet löst sig.
4. Låt blandningen bli kall, pressa under tiden mandarinerna och tillsätt den goda, vackra juicen till den kalla blandningen. Låt lagen dra i 2 timmar.
5. Sila bort ingefärsbitarna och häll ut i en ugnsform, täck med folie och sätt i frysen. Rör om med en gaffel då och då tills det är en grynig granité.

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Jag tänkte just att "aha, en efterätt då är det inget för mig". Men se så fel jag hade. Just en sådan fräsch variant tillhör mina absoluta favoriter. Mandarin och ingefära, MUMS! Stort tack!
Från fröken Dill

kristin sa...

Varsågod! Och granita som är så svalt och knaprigt och just fräsch.