fredag 18 december 2009

LUCKA NR.18


Idag blir två sorters kola och en chokladtryffel! Fotot arrangerades i all hast på balkongen, jag har inte kokat kola i år ännu men jag har använt de här recepten de senaste tre åren.

CHOKLADKOLA
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao


1.Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker. Koka utan lock, ca 15 min i en vid kastrull eller 30 min i en gryta med mindre botten.
2. Rör om då och då tills smeten håller ett kulprov. Smaksätt med kakaon. Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.

LINGONKOLA
2 dl frysta lingon
1½ dl vispgrädde
2½ dl strösocker
1 msk ljus sirap


1.Klä en 20 gånger 20cm form med bakplåtspapper. Tina och mixa lingonen, blanda med grädde, strösocker och sirap.
2.Koka upp till 120 grader eller tills smeten håller ett kulprov. Häll smeten i formen, låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in.

CHOKLADTRYFFEL
200 g mörkchoklad 70%
1½ dl vispgrädde
1 dl råsocker
2 msk honung
1 tsk kanel
(karamelliserad apelsinskalsstrimlor)


1.Finhacka chokladen. Koka upp grädde, socker och honung. Dra av från värmen och blanda i chokladen och kanelen (och apelsinskal). Rör tills chokladen har smält, häll i en klädd form (18 gånger 18).
2.Låt svalna och sedan stelna i kyl minst tre timmar. Stjälp ur formen och skär eller ta ut de former du vill ha, små hjärtan eller stjärnor och slå in. Förvara i frys till servering. Om man vill kan man stoppa pinnar i tryfflarna och göra klubbor, klubbor, stjärnor eller hjärtan blir fina inslagna i cellofan.

Ett fint och egentligen alldeles för härligt tips för mig är att lägga en tryffelklubba i en kopp varm mjölk, det går ju att bara lägga en tryffel utan pinne i mjölken men med en klubba får man ju en fin röra-om-i-koppen-pinne. TJUSIGT!


Obs!
Kola satserna är ganska små men dubblera ALDRIG satsen! Gör alltid bara en sats i taget!

För att karamellisera citrusskal, skala en tvättad citrus, undvik att få med det vita och strimla bitarna fint. Lägg i en kastrull och kläm över saften från frukten, koka upp och sjud på låg värme tills det liknar en tjock sockerlag ta upp bitarna och torka på bakplåtspapper, saften som är kvar är en god liten sirap. Det har funkat för mig med bara skal och saft men om du vill hjälpa det lite på traven kan du ha i lite socker.
CITRONSALT mixa osockrad citronskal med havsalt.

Inga kommentarer: