tisdag 22 december 2009

LUCKA NR.22


När jag var vegetarian prenumererade min mor på Allt om Mats vegetariska satsning, Gott & Grönt och då hittade jag det här receptet på vegetariska köttbullar till julbordet. De är lika goda, om inte godare än vanliga köttbullar! Vanliga köttbullar går inte av för hackor heller, så ni får ett litet recept på det med, gör som Leif Mannerström och Tina och ha i hackad ansjovis eller anjovisspad i färsen.

VEGETARISKA KÖTTBULLAR 25-30 st
1 ½ dl sötmandel, 100gr
1 ½ dl ströbröd
1 ½ dl riven god, smakrik ost
2 msk riven gul lök
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
1 msk vatten
1 fond du chef-puck grönsak
1 l vatten
smör


1. Mixa mandeln ordentligt i matberedaren eller mal den.
2. Blanda mandeln med ströbröd, ost, lök, salt och peppar. Rör ner äggen och 1 msk vatten.
3. Trilla små köttbullar. Koka vattnet i vattenkokare så går det snabbt, häll i kastrull och tillsätt buljongpucken.(Om du inte är vego men gärna äter mindre kött kan du koka dem i skink- eller köttbuljong.)
4. Koka bullarna i buljongen ca 8 min, lägg i några i taget och ta sedan upp dem med tex hålslev och låt dem rinna av. Stek dem gyllenbruna i smör.

KÖTTBULLAR 10 port
2-3 dl ströbröd
2-3 dl vatten eller mjölk eller grädde

1 kg blandfärs

150 g stekt, finhackad gul lök

2 ägg

½-1 tsk malen kryddpeppar

salt

vitpeppar


1. Låt ströbrödet sväll i vätskan.
2. Blanda färsen med lök, ägg, kryddpeppar, salt och nymalen vitpeppar.
3. Tillsätt ströbrödet och rör tills färsen är smidig, färsen ska vara ganska lös, provstek en köttbulle för att kolla kryddsättningen och se om färsen håller ihop.
4. Trilla köttbullar med fuktade händer och lägg sedan på en blöt/fuktad skärbräda.
5. Stek köttbullarna gyllene i smörolja.

Sist jag gjorde köttbullar stekte jag dem i ugnen med mycket gott resultat, 200 grader ca 5 minuter, jag höll inte riktigt koll på tiden utan körde på känn men dela en bulle och kolla om den är genomstekt. Eller så kan du koka köttbullarna i god buljong och sen steka dem.



3 kommentarer:

Mikkan sa...

Veggobollarna verkar vara överjordiskt goda! Hade dessutom helt missat kockarnas anjovistips, så tack för det! :-)

Anonym sa...

De där mandelbullarna tycker jag ser väldigt goda ut. Det får bli en test framöver.
Även om jag älskar älgköttbullar, så gillar jag vegetariskt också: Särskilt efter julen..
Ha en riktigt God Jul önskar Birgitta

Unknown sa...

Det är ett toppenbra recept som lika gärna funkar till spaghetti som till julbordet!
GOD JUL TILL ER BÅDA!