fredag 18 december 2009

Kokböcker för barn

Fröken Dill har börjat samla recept till en egen tillverkade kokbok åt sina systersöner bl.a. ett recept på igelkottar vilket fick mig att tänka på ett recept på Trollsvampar från min första kokbok. Framför allt började jag tänka på kokböcker för barn, jag tror faktiskt att det är så man bygger upp en nyfikenhet och kanske ett självförtroende inför mat hos barn. Jag har inte barn, mina vänner har precis börjat skaffa barn eller har än så länge små, analfabeter till barn, min kunskap om barnkokboksmarknaden är alltså väldigt inskränkt. Jag menar dessutom inte "Oj, jag är en hipp mamma mitt i karriären som vill servera ekologisk, nyttig, annorlunda, men snabb och barnvänlig mat"-kokböcker utan kokböcker gjorda för barn.

När jag tittade i Lätt som en plätt, barnens första kokbok, för första gången på länge blev det med rätt mycket fniss och höhö, recepten till stekta fiskpinnar med ris eller på en fruktdrink (ingredienslistan består av apelsinjuice och isbitar) eller Trollsvampar är både oraffinerade och daterade men jag minns den här boken med magi, mystik och stolthet. Jag, Kristin 7-8 år, kunde göra en snabbpizza eller en jordgubbsdrink! Det var som att få nyckeln till en kryptering (om du tycker sånt är intressant rekommenderar jag den här boken) eller en trollformel, som matlagningsentusiaster glömmer vi lätt bort att matlagning är alkemi. Jag tror att det är därför kulinariskt handikappade människor kan vara så fascinerat underdåniga av att man faktiskt kan laga mat. Nu avvek jag från ämnet. Rätterna som presenteras i den 20+ år gamla boken är inte höjden av enkel gastronomi, maten har inte superhögt näringsvärde och innehåller halvfabrikat och genvägar. Som vuxen skulle jag inte laga de här rätterna men det här är en kokbok för barn och jag minns min upphetsning, för jag förstod recepten. Jag förstod hur snabbpizzan blev en snabbpizza och hur spaghettin blev klar just för att recepten är så koncisa och medvetet dunderenkla. I och med öppnades en helt ny värld och efterhandskonstruktionen måste bli att det var så mitt matintresse väcktes.

Jag fick min bok i julklapp när jag var runt 7 skulle jag tro och jag skulle varmt rekommendera en kokbok till ditt eller någon annans barn i julklapp! Är det någon som har koll på hur barnkokboksmarknaden ser ut? Har ni några rekommendationer eller skräckupplevelser?
Johanna Westman gör väldigt, väldigt trevliga och fina böcker för barn men jag har faktiskt inte bläddrat i dem eller provat dem med barn!
Eller gör en egen på Vulkan, vill inte ge Linda Skugge mer business men, men.
Om ni hellre köper Hipp-mamma-böcker finns den här, här eller här. En av böckerna jag länkar till Jacobs hälsokök är tydligen lite avancerad, här kan man läsa vad människor som tydligen inte har mer än 15 minuter om dagen att laga mat på tyckte om den!
Både Smaskens och Krubb lagar mat åt barn som bevisligen inte behöver ta max 15 minuter, klicka vidare och läs mer!

Bilder på Laga Lätt kommer i ett nytt inlägg om en liten stund!

2 kommentarer:

Annika sa...

Det där med femton minuter är ett sådant löjligt påstående, eller hur? Det tar ju för sjutton femton minuter att ploakc fram ingredienser och koka upp pastavatten. Det tar mer än femton minuter att plocka fram frukosten, känns det som ibland - och då dukar vi ändå frukostbordet kvällen inna, och ställer fram allt som kan ställas fram, så som flingor, nöt- och frukthack och honung.

Herregud, det tar mer än en kvart att koka makaroner och steka Mamma Scan...folk måste leva konstiga liv?

Unknown sa...

Ja folk är förförda av att tror jag haft en mamma som gjorde det mesta, även på 80-talet, och trodde att det man såg mamma göra i köket på en kvart när man fick duka bordet var allt som behövdes göras. Som sagt allt var framplockat, grönsaksvattnet uppkokat och potatisgratängen i ugnen, bara att steka köttet och hälla av grönsakerna alltså.
Vill man ha mat på en kvart så kan man äta yoghurt med musli...