onsdag 9 december 2009

LUCKA NR. 9

Jag blir så frustrerad, jag har bilder på den superlyxiga fina kaka men de är på min systers kamera som vi inte hittar en minneskortsläsare till! Annars har jag en bild på min iPhone men den är inlämnad på reparation för närvarande. Ska försöka hitta en bild på Facebook.
*EDIT* Hittade en bild på facebook som jag har tagit med min iPhone.


Till kakan! Jag har i rätt mycket salt i förhållande till en vanlig kladdkakas kryddmått men jag älskar brytningen mellan sött och salt, lite för mycket tror jag. Jag hade dessutom i lite flingsalt så att man emellanåt fick en saftig tugga med en saltkristall som krasade mellan tänderna. Tycker man inte om salt eller sötsalt minskar man på saltet helt enkelt.

PEPPARKAKSKLADDKAKA
100g smör
2 ägg
1 1/2 dl mjöl
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1/2 tsk kanel
1/4 tsk vardera av mald ingefära, kryddnejlika & kardemumma
½ tsk salt

Ugnsvärme: 175 grader

1. Smält smöret. Rör ihop resten av ingredienserna och blanda i smöret.
2. Smöra och bröa en form. Klicka i smeten, den rinner ut när den gräddas det gör inget om det bara är en klick i mitten av formen när den åker in i ugnen! Grädda 15-20 min, ta ut och låt svalna.

CHOKLADKOLAGLASYR
3 msk mjukt smör
1 1/2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk grädde
1 krm salt


1. Rör ihop socker, smör, salt och kakao.
2. Häll grädden i en kastrull på medelvärme, vispa ner chokladsmeten. Koka upp under omröring och koka (under omröring) några minuter tills det tjocknar.
3. Häll glasyren över kakan och låt stelna.
4. Ät och njut!

3 kommentarer:

Mikkan sa...

Ser härligt massiv ut! Jag gillar också salt i chokladen, verkar vara nåt som går just nu, kolla t ex http://www.smaskens.nu/2009/10/weronicas-avec.html :)

Fröken Dill sa...

Jag säger som jag brukar om salt i chokladen; det låter liksom äckligt fast gott, om ni förstår hur jag menar...
Hälsar fröken Dill

amanda sa...

ååååhhhh den var så god! men vem är jag att döma, jag skulle kunna byta ut flingsaltet till små bitar knaprigt bacon...move over eggs, bacon just got a new best friend!