torsdag 31 december 2009

Nyårsknytis!

Nyårsafton och jag ska iväg på ett litet knytkalas, jag tar med mig Dorisbröd och russinkokoschutney!


DORISBRÖD
12 dl vetemjöl
6 dl vatten
½ pkt torrjäst
1 tsk salt
en skvätt olivolja

Ugnsvärme: 250 grader

1. Blanda alla ingredienser, det ska bli en lös deg och den behöver inte blandas superordentligt, vispa bara runt handen en stund bara. Täck över och jäs 30-60 min.
2. Ta upp degklumpar med degskrapa och klicka på en plåt med bakplåtspapper, pensla med lite olja och strö över flingsalt om du vill. Skjuts in i ugnen 10-15 minuter till fin färg.

Bröden är godast nygräddade eller inom första dygnet, kalljäs degen i kylen och gör morgonfrallor istället för att baka ut hela degen om du inte tror att många bröd kommer gå åt. Men de här bröden brukar gå åt, supergoda.

Chutneyn är ett riktigt skafferi/kryddlådshopkok.

KOKOS- & RUSSINCHUTNEY
3 dl russin
1 dl kokos
2 apelsiner, saften
2 vitlökskivor, tunt skivade
1 bit ingefära, hackad
½ chili, hackad
3 dl vatten
1½ tsk vitvinsvinäger
2 tsk mald kanel
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald korianderfrö
4 kryddnejlikor
3 msk mörkt socker
1 tsk bockhornsklöver


1. Blanda allt (utom bockhornsklövern och sockret) i en kastrull, koka upp och dra ner värmen, sjud i en timme. Tillsätt mer vatten om den blir för tjock.
2. Rör ner sockret och bockhornsklövern och sjud 10-15 minuter till.

Bild kommer när det är klart!

2 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Smart med knytis! Förr om nyåren brukade vi fixa en rätt var, men nu när en av tjejerna har småbarn och en annan bor utomlands blir det helt enkelt för krångligt. Å andra sidan har jag inte precis jättemycket emot att laga maten...
Hälsar fröken Dill

Unknown sa...

Jag har varit helt tvärtom hela jul & nyår, jag brukar laga massa av maten till julbordet och sen ofta ordna trerätters till nyår men i år har jag släppt kontrollen och låtit andra få bestämma. Fast en chutney och lite bröd till nyår vispar man ju ihop i en handvändning!
Gott nytt år fröken Dill!