torsdag 30 oktober 2008
Piloncillo
Hej alla glada barn idag ska vi lära oss om piloncillo. Piloncillo är ett mörkt mexikanskt socker som använts i över femhundra år sedan innan spanjorerna kom. Sockerrör krossas, saften samlas upp, kokas och hälls i koner för att stelna. Sockret är väldigt hårt och måste skäras eller rivas för att sedan smältas ner i recept. Pga hårdheten är inte piloncillo lika använt längre, då det är lite mer tidskrävande och har därför fått ge vika för vanligt strösocker. Piloncillo har en rökig, jordig och kolaaktig smak vars komplexitet vida överträffar vitt sockers platta sötma. Används i kaffe, varmchoklad, på smörat rostat bröd, i mole eller andra såser. Namnet betyder liten kon. Sockret kommer i 30 gram eller 250 gram.
Piloncillo kan ersättas med annat brunt socker.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Tack för informationen, det visste jag inte. Får man tag på sånt socker någonstans i närheten?
Prova på chez Albert på Roslagsgatan annars vet de säkert!
Tackar och bockar (niger?) för intressant info.
Åh, jag som var där i krokarna idag...
Skicka en kommentar