tisdag 31 mars 2009

Fissssssssk


Nu ska ni få höra, på "min" förskola får vi numera färsk fisk! Jajamensan, färsk fisk levereras på måndagar. Två veckor sen var det lubb och hjälp vad gott det var. Och ni behöver inte vara oroliga, självklart beställer jag endast grönlistadfisk.
Som utlovat ska jag lägga upp lite fisktips, eftersom jag numera lagar rätt stora portioner så tycker jag att det är överlägset enklast att laga fisken i långpanna i ugn. Så allt är mest bara variationerna på samma tema.
Jag oljar/smörar en lagom form, lägger fisken rätt tätt, saltar, pepprar och klämmer eventuellt över lite citron. Hit är recepten likadana och ibland så åker fisken in så här, naturell och serveras med en kall örtig, dillig, gräddfilssås till.
Jag brukar sätta ugnen på ca 200 grader och låter fisken gå ca 15 min eller tills den är klar beroende på tjocklek. Och det oavsett om det blir ett täcke, sås eller naturellt. Ni får liksom stå ut med att jag är en "på känn"-matlagare.

FISK MED TÄCKE
Grunden till täckena är densamma, ströbröd, salt, peppar, olja och/eller smör. Smöret ska vara rumsvarmt och mixas med resten av ingredienserna, ta inte för mycket ca 1 msk till 1 dl omixade ingredienser. Spä med olja till lagom konsistens, den ska vara formbar men inte torr och hård. Tänk på att ströbrödet är bara till för konsistensen, och behövs i varierande mängd beroende på resten av ingredienserna, börja med lite och öka mängden om det behövs.
GRÖNT ITALIENSKT TÄCKE
Färsk basilika, vitlök, citronskal och parmesan. Blanda efter smak men dra ner lite på vitlök och citronskal om barn ska äta. Täcket kan vara rätt tjockt.
RÖTT ITALIENSKT TÄCKE
Soltorkade tomater, oregano (färsk eller torkad), vitlök, pecorino. Blanda efter smak, lite mindre vitlök igen om barnen inte är så förtjusta. Täcket kan även här vara rätt tjockt.
SVENSKT TÄCKE
Mandlar, persilja, dill, smörgåskrasse och lite grovkornig senap, vitpeppar. Eftersom man har i senap behövs inte lika mycket olja, skippa den helt och ha i mer smör eller använd rapsolja.
MEDELHAVSTÄCKE
Sardeller, svarta oliver, timjan, citronskal, vitlök. OBS! Tänk på att oliverna OCH sardellerna är salta. Detta är nog inte de enklaste barnsmakerna, skulle inte göra det på jobbet men jag har fått barn att gilla det här.
ASIATISKT TÄCKE
Grön chili, färsk ingefära, vitlök, limesaft, sesamolja (bara en droppe eller två), svart sesamfrö. Det här täcket är lite annorlunda, det ska vara lösare och appliceras tunnare, blanda inte i ströbröd, smör eller olivolja. Utan använd rapsolja och rör ner sesamfrön sist av allt när allt är mixat, konsistensen ska vara som en tunn pesto. Penslas på fisken. Man vet aldrig med barn men chili brukar inte vara poppis.

SÅS
Gör en god sås och häll över (den råa) fisken, riv över lite ost och skjuts in i ugnen, svårt att säga exakt tid, beror på tjocklek på fisken. Här kommer några förslag!
TOMATSÅS
Koka en god tjock tomatsås, jag gör helt enkelt så att jag blandar goda burktomater med pressad vitlök, salt, socker, peppar, olivolja och puttrar ihop till hälften. Därefter kan man hitta på lite vad som helst och ha i oliver, sardeller, kapris, rosmarin, basilika, bacon, små goda korvar, chili, grädde ja kanske inte allt tillsammans men det fattade ni väl? Sen kan man ha fetaost, parmesan, mozzarella osv på.
VELOUTÉ/BECHAMÉL
Samma sak gäller här gör en sås och smaksätt som du vill. Krama ur fryst spenat ordentligt och blanda ner med lite muskot i bechamél. Förväll skivad purjo, låt rinna av och blanda med. Mixa sås med gröna ärtor. Tärna goda grönsaker smått och blanda ned med saffran.

VÅRFISK
Skiva purjo, gulLök, vitlök och lite rotselleri tunt, lägg i en vid kastrull/panna med dillkvistar och vitpepparkorn. Häll över rikligt med gott vitt vin och sen vatten, 3 delar vin mot 3 delar grönsaker och 1 del vatten. Koka upp, låt puttra 10 minuter och dra av från värmen. L ägg i fisken, sätt på ett lock, nu igen beror det på fiskens tjocklek. Plocka försiktigt upp fisken när den är klar och ta åt sidan. Sila kokspadet och koka upp, ha i en skvätt eller tre grädde, koka upp igen, smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka fisken och värm den försiktigt. Servera med grillade eller ugnsbakade primörer.

MER TIPS
Täck botten på en smord form med tunt skivad zucchini, häll på en bottenskyla buljong, kyckling eller grönsak, lägg fisk ovanpå med medelhavstäcke.
Eller varva tunt skivad lök och tomat, salta, peppra, strö över smulad feta och täck med fisken. Blanda 1 del grädde och 1 del grönsaksbuljong, häll i formen så att det når nästan ända upp till fiskkanten. Täck fisken med god bacon som ett lock, klart efter 20-25 min. Om baconet tar för mycket färg lägg över folie. Ät med pressad potatis och stor grönsallad.

måndag 30 mars 2009

Update


Ungefär så här ser det ut hemma, fast stökigare och med fler möbler och prylar upptryckta mot sängarna nu. Det är det forna vardagsrummet som för tillfället är nån slags anvancerad "hela havet stormar"anläggning medans lägenheten målas om. Så det blir picnic i sängen någon vecka framöver. Ikväll ska jag äta lite rostbiff, färska böngroddar, avokadofetakräm, hoummus med soltorkade tomater, vinägrad lök och lite grönsaker med Markattans ekologiska fyra sädeslag-bröd. Eventuellt så köper Amanda med sig glass hem. Jag var tvungen att handla idag och hittade bit högrev till nersattpris så imorgon blir det långkok, ska försöka komma på nåt nytt. Jag kan ju alltid göra chili men det känns gjort, skulle vilja testa nåt med lite lättare smaker, asiatiskt kanske? I värsta fall åker den in i frysen om jag inte kommer på nåt.

Imorgon blir det ett fiskrecept eller två eller det blir nog mest tips på vad man kan hitta på eftersom jag i princip gör samma sak med variationer, jag tillagar den i ugn med olika täcken eller såser.

fredag 27 mars 2009

HEJ!


Hej som sagt! Jag är snart tillbaka, jag lovar, drabbades av vårtrötthet (vad säger jag, jag har inte sett till nån vår) och behövde lite bloggfritid men jag är tillbaka med förnyade krafter. Hjärnan stänger av blogginläggsfunktionen om den inte används på nån vecka eller två, nu måste den värmas upp och jag ska komma på nåt snabbt och trevligt att blogga om.... eller vi säger så här: är det nåt ni saknar recept eller tips på? Ja så gör jag, jag frågar helt enkelt er vad ni vill läsa om nu när jag återvänder till den varma, mjuka bloggosfären!
På snart återseende/ Kristin

P.S. Sitter hemma och tittar på Fimbulvintern med en otrolig migrän, så det blir kanske inget inlägg idag men jag håller tummarna på att det försvinner!

Vet inte om jag nämnt att jag tillbringade min barndom utomlands men det gjorde jag. Bilden ovan är ett skolfoto från England i sommaruniform, jag är i mitten, min yngsta syster (& sambo) Amanda till vänster och mellansyster Lovisa till höger.

lördag 7 mars 2009

Die hard food.


Hejsvejs har ju inte bloggat så mycket den här veckan. Har varit upptagen med jobb, socialt liv, träning, förkylning och allt annat som alla andra också gör. Men jag kan ju berätta lite om maten som gjordes i veckan på jobbet!

MÅNDAG Fiskgryta med rotfrukter och dill, potatis.
TISDAG Kycklingfilé i ugn med couscous och kryddig tomatsås
ONSDAG Fullkornsspaghetti med ost & broccolisås.

I måndags bakade jag bröd med potatis som blev över efter lunchen och i tisdags bakade jag zucchinibröd som blev så jävla gott!!

Så här gjorde jag fiskgrytan, enkel och oraffinerad, definitivt inget finlir. Så här tycker jag om att laga mat, inte hafsigt och slarvigt à la Per Morberg eller andra härliga män som får slabba och stöka ner i köken. Jag vill laga mer robust och ordentligt, mat som är bra för en, som gör en stark och ger en hår på bröstet och kött på benen. Mat så att man orkar dricka vin och dansa hela natten. Men det här är ju en rätt lätt rätt, hahaha. Men ni kanske förstår vad jag menar.

GRYTA MED RIVEN FISK 4 port
3 stora morötter
2 stora palsternackor
2 vitlöksklyftor
3 msk smör
3 msk mjöl
ca 1 liter mjölk
ca ½ liter fiskbuljong
400 g lax
400 g vit fisk
½ dl finhackad dill
½ dl persilja
citronjuice
räkor
en skvätt grädde

Ugnsvärme: 200 grader

1. Tärna morot, palsternacka och vitlök smått.
2. Smält smör i en gryta, pressa i vitlöken och låt den bli varm, pudra över mjöl. Späd med mjölken, börja med några deciliter och vispa ordentligt, inga klumpar! Ha inte i hela vätskemängden (ca 2/3) och låt såsen puttra ihop ca 5 min.
3. Så nu är det dags att ha i rötterna, salta o peppra, låt grytan puttra vidare 10-20 minuter, spä med vätska om grytan blir för stabbig eller stuvningsliknande.
4. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta, peppra och kläm över citronjuicen. Stoppa in i ugnen och tillaga 10-20 minuter beroende på tjocklek och sånt, kolla med en kniv det gör inget om fisken blir lite trasig.
5. Rör ner de färska kryddorna och smaka av.
6. Nu river du fisken i trevliga bitar och rör ner i grytan, låt allt bli genomvarmt om det inte är det! Om man vill vispar man i grädde och lägger i några fina, ljusrosa, söta räkor.

Ät med pressad potatis eller ris och lite smörslungade ärtor.

Den döhäftiga bilden där uppe kommer härifrån! Pretti kool speciellt med tanke på att resten av bilderna på sajten verkar vara tuttbrudsbilder.

torsdag 5 mars 2009

Gott på F12

I tisdagsafton intogs årets kock menyn. Bäst? Fänkålsveloutén, lökcrèmen, fonduen med syrad frukt, vinägerskyn, det rökta innanlåret, sorbeten på vinteräpplen och champagnen till fördrink, en blanc de blanc.
Tråkigast? Väntetiden. De rekommenderade att hela bordet beställer menyn så att ingen stackars 3-rätters à la carte ätare får sitta o vänta på de andra som äter sig i genom sex rätter. Så, hela bordet tog årets kock menyn, trots detta fick vi vänta ca tjugo minuter mellan löjromsbriochen och sejen... sloppy. Men gott var det! Löjromsbriochen var löjligt god, fonduen var ännu godare, efterrätten supersöt som i gullig inte smakmässigt. Du är duktig du Viktor Westerlind.

Löjromsbriochen var perfekt! Jag tänker inte klaga på något förutom att rätten kunde ha varit tio gånger större. Innanlåret smakade mycket och stort, blomkålskrämen var välavvägd och matchade renens vildhet fint med sin mjuka smak som är lågmäld utan att vara undanskymd.

Sej råkar vara en av mina favoritfiskar och gjorde mig inte besviken nu heller men igen var det såsen som totalt vann mig, syrlig och välavrundad och jag undrar om det inte var en supréme. Jag skulle dö för att veta hur man göra en velouté så silkeslen och fölsamt fyllig utan grädde. Potatisen var överflödig och hade faktiskt inte behövts, fänkålshjärtat var fantastiskt.

Kotlettraden som Westerlind vann med då? Jo, det var en bakad kotlettrad... god, enkel och oraffinerad, aprikoskompotten hade ordentligt med sting men rätt god, fänkåls-choucrouten var kanske lite väl syrlig men dessa tre tillsammans var sååå gott. Lökcrèmen, min stora favorit på hela menyn, och vinägerskyn var bara to die for och de tog rätten från väldigt god till exceptionell.

Fonduen på långlagrad prästost med syrade frukter i var helt gudomlig. Salt, proteingnisslig och stark ost som förenades med den sötsyrlig fruktens koncentrerade smaker i en fröjd för smaklökarna.

För-efterrätten var en gotlandsmorotsgranité med brödkryddor och vaniljcrème i botten. Jag har lite svårt för när morot blir jordigt sött som i morotsjuice och den här lilla rätten, sen kändes konsistensen lite som kall sand, vaniljcrèmen var perfekt och jag förstår tanken med brödkryddorna men det förstärkte morotssötman och sandkänslan.

Sist men inte minst, efterrätten. Sorbeten var ljusrosaröd som det finaste vinteräpplet, vaniljcrèmen var återigen perfekt och mandelsmulorna som var tämligen neutrala i smaken bidrog med knaprighet och kompletterade rätten. En söt och tilltalande avslutning på en fantastisk middag.

tisdag 3 mars 2009

Jag ska äta middag på Fredsgatan ikväll! Om jag lyckas hitta en jacka jag vill ha på mig. Förutom det skitstora problemet så är jag rätt nöjd.