onsdag 6 april 2011

Smått men mycket gott i en baguette

Jag älskar kebab, jag älskar hamburgare, burritos, báhn mì och rostbiffssmörgåsar, jag gillar helt enkelt kött i bröd. Helst grillat kött med många såser, inläggningar, gröna blad och konsistenser. Det är nånting otroligt primitivt med en tugga bröd indränkt i köttsafter, fylld med olika smaker och tuggmotstånd och sås som rinner ner för händerna och hakan. I det läget är alla samma giriga lilla varelse. Slut på matporr och över till matlagning.

FÄNKÅLIG, CITRONIG & KRYDDIG KYCKLING ATT LÄGGA I BRÖD 2 stora port el. 4 mindre port
2 baguetter
2 stora kycklingfiléer
MARINAD
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit ingefära
½ citron
3 svartpepparkorn
2 tsk fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
1 tsk korianderfrö
1 tsk salt
½-1 tsk sumak
½ tsk paprikapulver
½ tsk curry, vanlig madras
olja

1 dl öl
1-2 msk smör
Ugnsvärme: 200 grader med grill

1. Lägg kycklingen i en skål och blanda med finhackad lök, ingefära och vitlök. Ta ut fruktköttet ur citron, grovhacka och blanda med kycklingen. Mortla alla kyddor tills de är relativt finmalda och häll över i skålen, massera in kryddorna i köttet med löken och det andra, häll över en skvätt olja och se till att filéerna är täckta av marinaden. Plasta och ställ in i kylskåp minst en timme, vänd då och då.
2. Sätt på ugnen, ta fram en ugnsform och smörj den. Torka bort det mesta från kycklingen och lägg dem i formen, sätt in dem mellanhögt i ugnen under grillen tills de tar färg 5-10 minuter, beroende på ugn. Dra ner värmen till 175 och stäng av grillen, häll över ölen. Låt kycklingen stå i ugnen 10-15 minuter, ös var femte minut. Kolla kycklingen efter 10 minuter, det gör inget om kycklingen är något rosa. Ta ut ur ugnen och låt vila en stund.
3. Skiva kycklingen mycket tunt. Värm en stekpanna och lägg i smöret, låt det bubbla upp och lägg i kycklingen och fräs under omrörning ett par minuter, häll över skyn från ugnsformen och låt det puttra ihop ytterligare några minuter.

Servera i varm baguette med det du vill, om ni vill göra som jag gjorde jag så här;

  • Spenatsås- 1 pkt urkramad och tinad bladspenat mixas med en fetaost och turkiskyoghurt, lite vitpeppar.
  • Het ratta- den där tomatsåsen som är över i en burk blir toppen upphottad med lite sambal, harissa eller annan chilisås. Jag hade rattatouille i kylen som med lite sambal fick lite ajvarkänsla.
  • Sallad- jag köpte en färdig ruccolamix men det går lika bra att använda tex en blandning av mache och ruccola.
  • Färsk koriander- går inte att ersätta.
  • Saltgurka- skiva tunt, jag använde min egengjorda som är galet salt men det är ofta den rosa rättikan man kan få på kebabställen.
  • Lök- tunt skivad, ta så mycket eller lite du vill.

Lägg på hur lite eller hur mycket du vill ha av allt, kläm ihop och förbered med många pappersservetter.

Inga kommentarer: