måndag 23 juni 2014

Panzanella

Remember me? 

Tänkte inte vara långrandig i mitt comeback-inlägg utan bara presentera ett recept från helgen, Panzanella toskansk bröd- & tomatsallad. Ett störtgott sätt att använda upp en gammal baguette eller nåt annat lantbröd som är lite mer kompakt inget fluff flufflevain alltså. Tomaterna är också viktiga välj de godaste, sötaste tomaterna du kan hitta. Om du tänker använda vattniga, växthusdrivna, bleka tomater får du göra en annan sallad. Servera salladen till kallskuret, grillad salsiccia eller annan grovmalen korv, kyckling eller mozzarella.

Toskansk sallad, spansk chorizo dulce och provencalskt rosévin

PANZANELLA 4-6 port
500 gram tomater
salt
1 rödlök
2 paprikor, valfri färg
200-400 gram bröd
4-6 msk vitvinsvinäger
2 msk kapris
1 vitlöksklyfta
4 sardeller
1,5-3 dl god olivolja
2 nävar basilika

GÖR SÅ HÄR
1. Skär tomaterna i stora tärningar, använder du småtomater kan det räcka att halvera dem. Lägg tomaterna i ett durkslag över en skål och strö över 1-2 msk salt. Rör runt och låt stå minst en timme, rör runt och pressa lätt då och då.
2. Skär rödlöken riktigt tunt, helst på mandolin. Lägg löken i en skål och täck med vatten minst en timme.
3. Grilla paprikorna över öppen eld eller riktigt varm glöd tills de har svartnat. Låt svalna och skrapa sedan av det svartnade skalet och strimla fruktköttet.
4. Skär eller riv brödet i munsbitar och lägg på ett stort fat. Häll över vitvinsvinäger, anpassa vinägermängden efter hur mycket bröd du har och hur mycket du gillar vinäger. Låt stå en kvart.
5. Häll av kaprisen och löken och blanda med brödet, tillsätt även paprikan.
6. Pressa försiktigt tomaterna för att få ut så mycket saft som möjligt, blanda sedan tomaterna med salladen.
7. Pressa eller riv vitlöksklyftan, hacka sardeller till ett mos och rör ner båda i tomatvätskan. Vispa sedan i önskad mängd olivolja och smaka av med peppar. Tänk på att tomaterna saltades och att sardellerna också är salta, extra salt behövs inte. Häll dressingen över salladen.
8. Riv över basilikan och blanda allt, gärna med händerna (perfekt för att upptäcka alla småsår på händerna). Låt salladen stå en kvart och servera med kött eller ost eller som den är.


Inga kommentarer: