torsdag 7 januari 2016

Egg Noodle Frenzy!!!

Berättelsen om det här receptet börjar två decennier sedan eller egentligen antagligen tre och ett halvt decennier sedan men jag tror att det blir lite väl långrandigt. Så låt mig måla en bild:

Mid-nineties; Diesel, Levis och Gul & Blå dominerar garderober, Nirvana ger vika för Spice Girls (typ), jag har en genomskinlig neonrosa motorola personsökare, glitter i ansiktet, lyssnar på indiepop & grunge i en salig blandning, åker på Lollipop, har barn t-shirtar, en lurvig Dieseljacka och är allmänt sedd som en exceptionellt häftig och genomtrevlig person. Runt den här tiden började jag gå ut och äta på "riktiga" restauranger med kompisar. Det var nu det mycket mogna steget från MacD, BK & Pizza Hut togs och vad kan det ha varit? För det mesta Kinarestauranger. Fancy, I know.....

Den blivande matnörden tröttnade snabbt på fyra små rätter och bläddrade hjältemodigt förbi den första sidan i menyn. Kinamaten var sällan så spektakulärt kul vid den här tiden, ofta urvattnade smaker och trista ersättare för traditionella ingredienser för att passa oäventyrliga svenska munnar. Något som däremot i princip alltid var riktigt gott på alla Kinahak (sunkiga som bättre) var de enkla stekta nudelrätterna. Oftast med bara grönsaker eller säg räkor. Jag kunde inte få nog och började snart mina försök med att återskapa rätten. Trots sin enkelhet eller kanske just pga den, visade det sig vara skitsvårt för mig att hitta den fantastiskt lättrostade, umamifyllda smaken och doften.

Fast, nåja, forward till igår! Coop reade ut sina frysta nyårshumrar, jag köpte tre och kände för att göra något varmt med en av humrarna. Jag hade nudlar och ett begär efter något enkelt med mycket smak som inte skulle dominera hummern totalt. Och äntligen förstod jag vad det för sorts recept jag hade letat efter i åratal och hur jag skulle googla det. Det är givetvis en fråga om att hitta rätt ingredienser och smakbalans men jag tror att det var metoden som jag verkligen hade saknat. Och jag fann min heliga graal. Jag har återskapat en tonårskärlek.

Den här versionen är enkel eftersom jag bara använder hummer men jag slänger in info om en vill använda grönsaker eller fler ingredienser. Det går bra att använda de äggnudlar du hittar i en vanlig butik men använd gärna Hong-Kong style egg noodles som hittas på asiatiska livs.


ÄGGNUDLAR STEKTA I SOJA
250 g äggnudlar
3 msk olja tex jordnöt eller raps
1 kokt hummer, urplockad & skuren i munsbitar

SÅS
1-2 röda spansk peppar efter smak (kan uteslutas)
2 vitlöksklyftor (kan uteslutas)
2 tsk ljus soja
1 tsk mörk soja 
1/2 tsk sesamolja
1/2 tsk socker
1/4 tsk salt
1/2 msk shaoxing vin (kan ersättas med sherry eller vitt vin)
1/4 tsk nymalen vitpeppar

1. Börja med såsen: hacka chilin och vitlöken med socker och salt till en puré, blanda med resten. Mängderna är en fingervisning om smakbalansen, experimentera och hitta en kombo du gillar.
2. Koka nudlarna, häll av, skölj med kallt vatten och låt rinna av riktigt ordentligt.
3. Hetta upp en wok eller stekpanna ordentligt och häll i en msk olja. Lägg i nudlarna i ett jämnt lager, vicka på pannan så att oljan fördelas. Stek nudlarna 3-5 minuter och vänd dem sedan. Om du är ett superproffs vänder du dem som en kaka men det är inte ett krav. Det här går helt enkelt ut på att torka nudlarna. Stek ytterligare 3-5 min.
4. (OM du använder grönsaker plockar du nu upp nudlarna ur pannan och steker det som behöver lite tid (tex vita delen på salladslök, kålsorter, tofu, morot osv) i den extra matskeden olja. Stek några minuter på riktigt hög värme och lägg tillbaka nudlarna.) Dra isär nudlarna så att de inte är en stor klump och häll över såsen, rör hela tiden och stek ett par minuter.
5. Tillsätt hummern (eller böngroddar, blad, örter, andra skaldjur, gröna delen på salladslök) och stek under omröring till allt är varmt. Klart!

Jag serverade en rawsallad till: broccoli, hackad schalottenlök, salt och rödvinsvinäger. De två andra humrarna åts med baguette, smör, citron och en majosås.

P.S. Receptet är kantonesiskt om det intresserar någon, chilin och vitlöken är mina tillägg. Den klassiska rätten innehåller salladslök och böngroddar!


Inga kommentarer: