onsdag 19 september 2012

Glutenfria Scones

Scones är vansinnigt lätt att röra ihop och klara på en kick, perfekta att svänga ihop efter en lång svamptur eller höstpromenad eller som ett enkelt brunchalternativ. Baka flera varianter av scones och köp goda pålägg, megaenkelt, förslag nedan. Rismjöl smakar inte särskilt mycket och passar därför utmärkt att smaksätta. Ska vi ha samtalet om hur scones ska se ut? Jag som är någorlunda brittisk hävdar bestämt att scones är små bullar och inte de svenska platta "kakorna", som ett frukostbröd kan jag däremot acceptera att de görs som de platta kakorna. Då får man plats med påläggen.


RISMJÖLSCONES 3-4 pers
5 dl rismjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
65 g smör, kylskåpskallt i kuber
2 ägg
1 dl mjölk eller fil
1 tsk rapsolja
Ugnsvärme: 200 grader

1. Sätt på ugnen. Blanda, mjöl, salt och bakpulver, finfördela smöret i mjölblandningen.
2. Rör i seperat skål ihop ägg, mjölk och olja och häll i mjöl- och smörblandningen. Arbeta snabbt ihop till en deg. Om den är alldeles för kladdig arbeta in lite mer rismjöl.
3. Nu finns det två alternativ. Alternativ ett, dela degen i två, rulla till två stora bollar som du sen plattar ut till en en cm tjock kaka på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Alternativ två, klicka ut tio scones på plåt eller rulla tio "fina".
4. Grädda i ugn 7-10 minuter tills den gyllengulbruna.

SMAKSÄTTNING- all smaksättning tillsätts innan ägg- och mjölkblandningen.
  • Skala och kärna ur ett hårt och syrligt äpple, tärna det smått. Strimla två skivor bacon och stek tillsammans med äppletärningarna, låt svalna något och blanda ned i mjölet och smöret, uteslut oljan.
  • Blötlägg ½ dl russin, gärna små gröna, i 1 dl rom i åtminstone en timme. Se till att russinen är välavrunna innan du blandar ner dem, om de är mycket blöta utesluter du all eller en del av vätskan. Tryck ut degen och ta ut scones med tex ett glas eller en rund kakform, de går att rulla och plattas till också. rulla sconesen i socker. Mycket dekadent.
  • 1 tsk senapspulver blandas med 1 dl riven cheddar och en fint strimlad salladslök.
  • ½ dl grovhackade gröna oliver (klassikerna med pimento), 2 msk rostad lök och en knivsudd cayennepeppar.
  • 1 dl blåbär blandas med rivet skal från en citron och 1-2 msk socker.
  • ½ tsk fänkålsfrö och ½ tsk anisfrö
  • Fräs 2 dl kantareller och blanda ner med ½ dl riven västerbottenost.
SERVERINGSFÖRSLAG
  • Vispat smör
  • Olika sylter och marmelader
  • Lemoncurd
  • Kallrökt lax
  • Olika grönsaker, avokado, tomat, gurka, gröna blad, tunt skuren salladslök
  • God skinka, kokt, rökt, lufttorkad
  • God ost, hårdost, blå- & vitmögelost, färskost
  • Stekt bacon
  • Kokt, skivat ägg, kaviar, dill
Jag har ett makalöst recept på glutenfriamuffins också som är så goda att du aldrig kommer vilja göra vetemuffins igen. Det receptet kommer.

Inga kommentarer: