tisdag 24 augusti 2010

Mascarponeomelett med chorizosallad





frukosten blev riktigt god idag, delvis eftersom jag är hemma från jobbet så jag ahde ju lite extra tid och delvis för att jag är ett geni och kan kombinera det som finns i kylskåpet på ett ovanligt läckert vis. Det som fanns i kylskåpet var bland annat mascarpone som behövdes användas upp, färdigskivad chorizo, champinjoner och ett gäng Vikentomater.

MASCARPONEOMELETT MED CHHORIZOSALLAD 4 port
1½ dl mascarpone
4 ekologiska ägg
½-1 dl vispgrädde
2 msk färsk timjan
1 tsk salt
svartpeppar

SALLAD
8-12 blandade småtomater
2 salladslökar
6 blad salladsbasilika
10 skivor chorizo
2 stora champinjoner
balsamico
olivolja
SoP

Ugnsvärme: 175 grader

1. Sätt på ugnen och smörj en mindre ugnsform med smör eller olivolja. Vispa mascarponen mjuk och rör ner grädden lite i taget.
2. Vispa i äggen ett i sänder, salt och peppra. Hacka eller klipp ner timjanen och blanda i äggsmeten. Häll i formen och grädda i ugnen 20 minuter eller till smeten har stannat och har fått fin och jämn färg.
3. Sätt en stekpanna på hög värme, strimla chorizon och skiva champinjon halvor tunt. Lägg champinjonerna i den torra stekpannan och ge dem färg, blanda i chorizon och fräs till chorizon krispar upp. Låt svalna något.
4. Skiva löken tunt, kvarta tomaterna och strimla basilikan, blanda och droppa över lite olivolja och balsamico. Vänd ner svamp- och korvblandningen, smaka av med salt, peppar och balsamico.

Servera bitar omelett med salladen och smulad fetaost. Omeletten blir vackert blekgul och passar jättebra med Vikentomaternas sötma och syrlighet och basilikan från balkongen. Jag har aldrig känt en så söt och kraftig basilikadoft förut, den börjar dofta så fort man knipsar av den!

Inga kommentarer: