FANTASTISK CHILI! 4 stora portioner, 8 mindre
2,5 kg högrev1 pkt bacon
1 stor gul lök, hackad
6 vitlöksklyftor, krossade
2 chipotle eller annan torkad chili
8 piri piri
4 jalapeño
1 kopp kaffe
Öl (minst 1 liter)
1 msk korianderfrö
1 msk spiskummin
½ msk kanel
1 tsk kryddpeppar
1 tsk rökt paprika
Salt
Peppar
1 dl Mexikansk choklad, riven eller ½ dl kakao
- Skär bort senor och fett från köttet och tärna det i 2-3 cm bitar.
- Lägg den torkade chilin i hett vatten och koka dem tills de är mjuka, dra av från varmen och låt dem rinna av. Ta bort stjälken och lägg i en mixer. Rosta resten av chili i en torr panna på hög värme, pressa ner dem så att de får svartna och mjukna. Ta av från värmen och låt dem svalna. Skär av stjälken och lägg i mixern, häll i någon deciliter vatten och purea chilin.
- Stek baconskivor i en stor gryta tills de är riktigt krispiga, ta upp skivorna men spara fettet. Stek löken på medelvärme tills den är genomskinlig men inte tagit färg, lägg i vitlöken och stek ett par minuter under omröring.
- Lägg i köttet och bryn på hög värme tills det får färg. Smula baconskivorna och lägg i grytan med de torra kryddorna, chilipuréen, salt och peppar. Täck med öl och häll i kaffet. Låt det koka upp, dra ner värmen och låt puttra 10 timmar, fyll på med ölen som är kvar eftersom. Smaka av då och då och ha i mer av det som behövs. När ölen är slut fortsätt toppa med vatten istället, låt det inte koka torrt innan köttet är klart.
- Klart när köttet är trådigt och faller isär. Riv i chokladen eller rör i kakaon, smaka av och tillsätt mer av kryddorna. Låt vätskan koka bort.
- Klart! Servera med riven cheddar, gräddfil, salsa, guacamole och nachos.
Byt ut jalapeño och piri piri mot 6 anchos om du vill, gör likadant som med chipotlen.
Chilin kan med fördel kokas under flera dagar om du inte har tid att låta den koka 10 timmar i rad. Låt den svalna och sätt i kylen och koka ett par timmar när du har tid.
2 kommentarer:
Mmmm, mustig chili, kan det bli bättre? Perfekt "sportlovsmat" dessutom (om man nu hade något sportlov...)
Mycket gott, oavsett årstider!
Skicka en kommentar