måndag 27 oktober 2008

Five spice lågpris lyx.


Ååååh gud så gott det blev, det blir ett ordentligt bildreportage. Men först ett recept. Ok, det tar två-tre timmar i ugn men superenkel mat är det och supergott, lyxigt dekadent och billigt! Smakerna drog till Kina.

KRISTINS 5 SPICE
1½ msk fänkålsfrö
1 tsk sechuanpeppar
1 msk mald kanel
3 nejlikor
5 vitpepparkorn


Torrosta fänkål och sechuanpeppar i stekpanna tills de ändrar färg och börjar dofta, håll koll det går fort. Mixa med resten av ingredienserna. Om du inte har en liten kaffekvarn kan du mortla kryddorna, men det ska vara riktigt finmalet.

KINESISK FLÄSKLÄGG MED NUDLAR
1 rimmat fläsklägg ca 1,5 kg med ben
5 spice
vatten

GLAZE
1 dl julmust
1½ dl ketchup
2 msk kinesisk soja
1 apelsin saft & skal
2 msk honung
1 stor skivad vitlöksklyfta
2 cm skalad och skivad ingefära
2 msk svarta sesamfrön
maizena

NUDLAR
200g kokta nudlar
300g strimlad färsk vitkål
1 skivad morot
½ gul lök i båtar
resten av glazen


1.Sätt ugnen på 175 grader. Klappa lägg torrt och gnugga in hela biten runt om med 5 spice. Smörj en ugnsform med lite olja och lägg i köttet med svålen uppåt. Enklast är att sätta i en digitaltermometer, kärntemperatur ska vara 70 grader. Annars ska köttet vara inne 2-3 timmar. Ös med vatten några gånger under stektiden.
2. Blanda alla ingredienser förutom sesamfrön & maizena, till glazen i en kastrull och koka ihop ca 30 minuter tills den är simmig. Mixa ordentligt och rör ner maizena utblandat i vatten, puttra glazen tills den har tjocknat och blanda i sesamfrön.
3. Pensla läggen med glazen och sätt under grillen 10 minuter eller tills glazen mörknar.
4. Fräs grönsakerna i rapsolja, blanda ner med nudlarna och häll över resterande glaze. Fräs några minuter.
Skiva upp köttet och servera med nudlarna. ÄT!





Efter maten tog jag, Amanda och Jack (vår deltidsvovve) en långpromenad mot Skarpnäck och sen tillbaka mot Bagis mot Kärrtorp och sen hem! Vi träffade på en råbock, jag blev påsprungen av en katt nån vecka sen och sedan dess får jag för mig att djur ska springa in i mig. Råbocken var inte särskilt rädd av sig heller. Jaja, när vi kom hem slank det ner en del fläsk och nudlar, hunden fick också... Smakerna kom verkligen fram när de hade fått vila en och en halv timme. Så otroligt lyxig och dekadent mat, hur billigt som helst.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Den här fläskläggen såg ju ännu läckrare ut :) Får ta och handla en sån snart, bra och billig mat.

Unknown sa...

Så bra och billigt! Och det här var ännu godare, mycket socker i glazen men den behöver man ju egentligen inte, fivespicen gav riktigt god smak!