tisdag 15 december 2009

Äppelbräserad fläskkarré

Stek lökklyftor i het panna med lite olivolja, de ska få en brun & karamelliserde stekyta. Lägg över i ugnsäkerform.

Salta och peppra dina karréer och lägg i pannan med några kvistar lavendel, pannan ska vara riktigt varm så att vi får en fin Maillardeffekt (=gyllenbrun stekyta) på våra karrér.

Vänd på dina karréer. Ge fin färg på andra sidan också och lägg sedan i formen med löken.

Förbered 2 dl äppelkoncentrat, 1 msk honung, kardemumma (grön är att föredra) och nejlikor.

Släng honungen i den hemskt varma pannan och låt den smälta och knappt börja karamellisera, häll på äppelkoncentratet och vispa ur pannan ordentligt, späd med vatten om det går för fort och lägg i kryddorna och en skvätt vinäger.

Häll såsen över karrén när du tror att du har fått upp alla smaker ur pannan. Sätt karrén i ugnen, 45 minuter 125-150 grader, häll på mer vatten om vätskan reducerar för fort och ös köttbitarna lite då och då.

Ta ut formen från ugnen och lägg över köttet på något annat, lägg över folie och låt vila. Sila över såsen i kastrull, smaka av med salt, vinäger och ev 1-2 tsk grädde, reducera om den är för tunn. Häll såsen över köttet och servera med tex potatisgratäng.

Inga kommentarer: