lördag 19 december 2009

LUCKA NR.19


Jag tycker att man borde få äta blinier med löjrom och dricka champagne till varje dag tyvärr blir det sällan så.... Men varför inte som klassisk förrätt på Nyårsafton?

BLINIER 20 st i plättlagg
2 små ägg
3 dl mjölk
1/4 paket jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
3 krm salt
50 g smör
TILLBEHÖR
gräddfil, crème fraiche eller smetana
löjrom (eller stenbitsrom)
finhackad rödlök
dill
citronklyftor
Champagne

1. Separera äggen. Värm mjölken fingervarm (37 grader) och rör ut jästen i lite av mjölken, tillsätt resten av mjölken.
2. Vispa sedan ner både mjölsorterna till en jämn smet och tillsätt sedan äggulorna och salt. Låt smeten jäsa 60 minuter under en duk.
3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda smeten med smöret och vänd ner vitorna.
4. Stek blinier på medelvärme, ca 1 dl smet i blinipanna eller 1½ msk i plättlagg. Vänd blinierna när de är bubbliga på ovansidan och gyllene på undersidan.

Servera med tillbehören och många glas champagne!

Inga kommentarer: