tisdag 8 december 2009

LUCKA NR. 8



GLÖGGKOKTA PÄRON eller ÄPPLEN
4 stora päron, inte för mogna typ Williams
(eller 4 stora hårda äpplen)
1 3/4 dl muscavadosocker
2 dl starkvinsglögg
1 kanelstång
2 stjärnanis
½-1 tsk szechuanpeppar
1 apelsin
1 citron


1. Skala citronen och apelsinen med en potatisskalare, lägg skalstrimlorna med allt förutom päron i kastrull och koka upp, ta av från kastrullen och sätt på ett lock. Låt lagen dra minst en timme.
2. Skala päronen (och kärna ur om du vill med en tesked som sticks in vid blomfästet och vrids.) Lägg päronen i en kastrull, de ska ligga tätt och precis få plats, sila över lagen och sjud päronen på låg värme ca 15 minuter eller tills de är mjuka. Ta av från värmen och låt päron dra minst ett dygn i lagen.

Ät som efterrätt med riktigt bra vaniljglass eller pannacotta annars kan du servera päronen med en mögelost, som i det här gamla receptet med äpplen, bilder nedan.


Inga kommentarer: